Aşının parçaladığı aile: Anne evi terk etti, baba öldü, dünürler Covid oldu

ÖZEL HABERLER
Aşının parçaladığı aile: Anne evi terk etti, baba öldü, dünürler Covid oldu
Batı Virginia'daki Chaweva Gölü'nün etrafında oturan pek çok insan aşı karşıtlığı ile biliniyor. Fotoğraf: Lake Chaweva Club

Covid-19, Haught Ailesi'nin üstüne kara bulut gibi çöktü. Aşı olmak istemeyen kızını ikna edemeyen hemşire anne evi terk etti. Aşırı içki ve sigara tüketen baba öldü. Michelle Obama'nın aslında erkek olduğunu düşünen aşı karşıtı dünürler ise Covid oldu.

Bilimsel araştırmaları cep telefonuna göndermek fayda etmedi. Mutfak masasındaki tartışmaların da bir anlamı yoktu, ne zaman kızının otomobilinin arkasında ‘aşı karşıtı’ bir yapışkan gördü o an, çocuğunu ikna etmenin bir yolu olmadığını anladı.

Laurel, aşı olan kocası, aşı olmayan kızı ve onun aşı olmayan erkek arkadaşı ile Batı Virginia Charleston’da ki Chaweva Gölü'nde yaşıyordu. 57 yaşındaki Laurel aşı olmayan kızı ve erkek arkadaşına kapıyı gösterdi, kız Sam babasına sokularak gitmek istemediklerini söyledi, babası da eşinin biraz durumu abarttığını düşünüyordu. Sam bunun üzerine çareyi kendisi ayrılmakta buldu.

12 kilometre uzakta bir eve taşındı. Yaşadıkları Virgina’nın batısı aşının kullanıma sunulduğu ilk eyaletten olmasına rağmen yüzde 41 çift doz aşılı oranı ile sıralamanın oldukça gerisinde. Laurel Haught bir psikiyatri kliniğinde hemşire olduğu için ilk dozunu diğer insanlardan erken olmuştu ama varyantlardan dolayı hala endişeliydi.

EŞİ DÜZENLİ İÇKİ SİGARA TÜKETİYOR

Düzenli olarak içki ve sigara tüketen eşi ve kalp krizi atlatmış ablası hakkında da panik içindeydi. Aynı zamanda aşı olmayı reddeden ve bağışıklık sistemi hastalığı olan Sam için de kaygı duyuyordu. Laurel Haught kızının akıllı birisi olduğu ve aslında risk altında olduğunu bildiğini ama halen buna rağmen aşı olmamasını asla anlamadığını belirtiyordu.

Laurel evi mayıs gibi terk ettiğinde sonbahara doğru döneceğini biliyordu. Sadece bir kaybın onun eve daha dönmesine neden olacağını bilmiyordu.

Eşi Joel Haught da doğma büyüme Charlestonlu bir isimdi. Gece bekçisi olarak çalışıyordu. Kızları Sam, çiftin yedi çocuğundan biri. Sam’in erkek arkadaşı Deyontae Richardson, babası korsan olan, vefatından sonra İngiltere’den ABD’ye yerleşen Somalili bir göçmen.

Richardson bulundukları bölgedeki tek siyahi olmasına rağmen hiç ayrımcılık hissetmemiş. Onu aşı olmaya karşı ilk uyaran ise Samuel Scott isimli bir dövmeci olmuş. Scott, Sümer tabletlerinde uzaylıların insanların genetiğini değiştireceğinin yazdığını iddia ederek Sam’in erkek arkadaşını aşı olmaması konusunda uyarmış.

CİLT HASTALIĞINDAN KORKUYOR

Erkek arkadaşı ve annesi arasında kalan Sam, sonunda hükümetin kendilerinden bir şey sakladığı kararına vardı. Ayrıca bağışıklık sistemi hastalığı olan ve pullu lezyonlar çıkaran genç kadın aşının hastalığını tetiklemesinden korktu. Anne ve kızın aşı tartışması sonunda annenin ilk evliliğinden olan 39 yaşındaki kızı Lisa’nın yayına taşınması ile son buldu.

Laurel’in yeni mahallesi civarında da aşı karşıtlığı yok değildi. Örneğin dünürleri torunlarını yemeğe çağırdığında çocuklara Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın bir erkek, Covid-19 aşısının da ölümcül olduğunu anlatıyorlardı. Dünürler Covid olduğunda da onlara bakmaya kızı Lisa koştu.

Ekim ayının başında Laurel evden ayrı yaşamasına rağmen her yıl eşi ile katıldıkları bir müzik festivaline gitmek için kocası Joel ile sözleşti. Joel eşinden önce festival alanına gidip ayarlamaları yaptığı bir günde, portatif bir tuvaletin içinde ölü bulundu.

'AĞABEYİM AŞI YÜZÜNDEN ÖLDÜ'

Doktorlar otopsi yapmadı, muhtemelen bir kalp krizinden öldüğünü söylediler. Joel’in erkek kardeşi Jake ise hiçbir bilimsel veri olmamasına karşın ağabeyinin aşı yüzünden öldüğünü düşünüyordu. Bu endişesini de ağabeyinin öldüğü akşam babasına söyledi.

Merhum Joel’in ailesi Laurel’i suçladı. Laurel onlara gönderdiği bir e-posta’da, “İKİNCİ DOZDAN ÖLMEDİ” ifadelerini kullanacaktı.

Ölümün ardından Laurel, mayıs ayında terk ettiği evine geri döndü. Kocasının mirası gereği, küllerinin bir kısmı bir Viking gemisi maketine konarak gölde yüzdürülecek ve ateşe verilecekti.

Cenaze günü göle gelen Laurel, bu kadar çok içki ve sigara tüketen eşine kendine bakmadığı için kızdı. Laurel, eşi Joel öldüğünden beri kızı Sam ile daha fazla görüşüyor. İkili aşı konusundaki gerginliklerini rafa kaldırdı.

Sam annesine, “Başka insanların da aşı olmasını bekleyip göreceğim. Duruma göre de dermatoloğum ile konuşacağım” dedi.

Aşı karşıtlığı dünyanın her yerinde büyük trajedilere sebep olabiliyor. Aşının insanları öldürdüğüne, hasta ettiğine veya sakat bıraktığına ilişkin bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir şey yok.

*Yukarıdaki derlemeye konu olan aile hakkındaki bilgilerin tamamı The Washington Post'ta; Peter Jamison imzası ile yayımlanan 'The vaccine tore her family apart. Could a death bring them back together?' isimli haberden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

aşı karşıtlığı ailesinde aşı karşıtı insan olanlar Aşı karşıtları