23 milyonun içinde bir grup: Bekle-görcüler

23 milyonun içinde bir grup: Bekle-görcüler

23 milyon vatandaş aşı olmadı. Aşı olmayanlar arasında farklı fikirlerde olan insanlar var. Aralarından ilginç olanı ise 'bekle-görcüler'. Bu grup başka insanların aşı olmasını ve yan etki göstermemesi durumunda aşı olmayı düşünüyor.

Türkiye tedarik sorununu çözdükten sonra hızlı bir şekilde aşı yapmaya başladı ama bayram tatilinin de etkisiyle vakalarda ciddi bir artış söz konusu. Uzmanlara göre şu sıralar salgın aşı olmayan insanlar arasında yayılıyor.

Haberglobal.com.tr olarak 1 Temmuz tarihinde ‘Sırası gelen yaklaşık 23 milyon vatandaş aşı olmadı’ başlıklı haberimizde milyonlarca vatandaşın aşı olmadığını duyurmuştuk.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Yaklaşık 23 milyon kişi henüz aşı olmadı. İkinci dozu olmayanların sayısı 17 milyon” ifadelerini kullandı.

Aşı olmayan vatandaşların aşı olmama gerekçeleri arasında aşı karşıtlığı, aşı tereddütü ve aşı korkusu gibi nedenler var.

Aşı olmayan bir başka grup ise ‘bekle görcüler’. Pek çok vatandaş aşının diğer insanlar üzerinde bir yan etki gösterip göstermeyeceğine bakarak aşı olma kararını alıyor gibi gözüküyor.

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, "Biraz bekleyeyim herkes aşı olsun diyenler var. Bir de birinci aşıyı yaptırıp ikinci dozu olmayanlar var. Bu son derece yanlış. Dördüncü dalga geldi. Ve bu dalga aşısızları etkileyecek” değerlendirmesinde bulundu.

23 milyonun içinde bir grup: Bekle-görcüler - Resim : 1

'BU SOSYOLOJİK BİR PROBLEM'

Köksal vatandaşlara ‘neden aşı olmadıklarını’ sorduklarında farklı yanıtlar aldıklarını söyleyerek, “Neden aşı yaptırmadıklarını sorduğumuzda çok bahane sayıyorlar. Bu sosyolojik bir problem” ifadelerini kullanıyor.

Aşı olmayan vatandaşların başka vatandaşların özgürlüklerini kısıtladığını aktaran Köksal, “Hiç kimsenin ne kendi sağlığını ne de toplum sağlığını riske atma gibi bir hakkı yok. Kendi özgürlükleri bir başkasının özgürlüğü başladığında biter” derken aşı olmayan vatandaşlara kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini savunuyor.

'FAZLA TUTUCULAR'

Dokuz Eylül Üniversitesi Epidemiyoloji Prof. Dr. Gül Ergör aşıda ‘bekle gör’ taktiği uygulayanların ‘fazla tutuculuk’ yaptığını söylüyor. Ergör, “Aşı olanlar hastalansalar bile hastaneye yatmıyorlar, ölmüyorlar. Bu hastalıktan kurtulmak için başka çaremiz yok” değerlendirmesinde bulunuyor.

Ergör de Köksal gibi aşı olmayanlara çeşitli sınırlamalar getirilmesi gerektiğini savunurken, “Aşı karşıtlığından çok aşı olmak için zaman ayırmayan, çeşitli bahaneler uyduran ve umursamayanlar olduğunu düşünüyorum. Umursamayanlar da böyle kısıtlamalarla karşılaşınca aşı olmaya mecbur kalabilirler” değerlendirmesinde bulunuyor.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da toplum sağlığı için vatandaşlara aşı olmaları çağrısında bulunurken “Vatandaşın ya da toplumun bir kısmındaki güvensizliği, tedirginliği maalesef Sağlık Bakanlığı'nın süreci yönetmedeki kusurundan kaynaklanıyor” dedi.

23 milyonun içinde bir grup: Bekle-görcüler - Resim : 2

PLANDEMİCİLER: SALGIN YOK

Bir de salgının hiç olmadığını düşünen ve komplo teorilerine inanan 'plandemiciler' isimli bir grup var ki onlar hakkına söylenebilecek fazla bir söz yok.

Binlerce insanın takip ettiği sosyal medya hesapları aracılığıyla halkı yönlendirenler arasında kendisini “gazeteci” olarak tanıtan insanlar ile İstanbul Tabip Odası ve bilim insanlarının “şarlatan” ifadesiyle tabir ettiği doktorlar bulunuyor. Hatta İstanbul Tabip Odası, eylemlerin başını çeken bir doktor hakkında 27 Haziran'da soruşturma başlattı.

Bu şahısların, sağlık çalışanlarını tehdit edecek gücü bulmaları elbette endişe verici. Ancak amacı belli olan ve bilimle ikna edilemeyecek, zaten ikna olmak gibi bir niyeti de olmayan bu şahısları bir kenara bırakıp, gerçek insanlara dönmekte fayda var.

AŞI OLANA İNDİRİM AŞI OLANA HEDİYE

Öte yandan Trabzon Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında aşıya karşı teşvik kampanyası başlattı.

"Aşıyı tamamla indirimi yakala" sloganıyla yola çıkan dernek, birinci ve ikinci doz aşısını yaptıran vatandaşlara konaklama konusunda belli bir oranda indirim uygulayacak.

Şanlıurfa'da ise düşük seviyede olan aşılama oranının, gençler arasında gerçekleştirilecek olan hediye çekilişiyle artırılması hedefleniyor. Trabzon'da da 15 Temmuz sonrası aşı olanlar, bazı turizm işletmelerinden indirimli faydalanabilecek.

Kaynak: Web Özel

kaç kişi aşı oldu koronavirüs aşı tablosu