'Dikkat! Ailemde bir aşı karşıtı var!'

koronavirüs
'Dikkat! Ailemde bir aşı karşıtı var!'

Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde milyonlarca insan hala aşı olmadı. Bu insanlar ailemizin bir ferdi de olabilir, iş arkadaşımız da, dostlarımız da. Ne olursa olsun eğer fikirlerini değiştirmek istiyorsak, izlememiz gereken yollar var...

“Başımıza gelmez diye düşünüyorduk. Aylar boyunca benzer içerikleri, benzer haberleri okuduktan ve aşı oranlarındaki artıştan sonra artık rastlama şansımız çok düşük diyorduk ancak olan oldu. Ailemizde bir aşı karşıtı var.

Hem de öyle tedirginlik sahibi, kararsız kalmış, tam da emin olamamış kesimden değil. Basbayağı aşı karşıtı. Komplo teorileri ortaya atıyor, konuya oldukça agresif yaklaşıyor. Peki biz ona nasıl yaklaşacağız?

'BİR MESAJLA İŞİN RENGİ DEĞİŞTİ'

Bir süredir kendisinin sosyal medya hesaplarında dikkatimi çeken paylaşımlar görüyordum ancak geçen hafta kız kardeşimin evinde gerçekleştirdiğimiz bir aile toplantısında söz konusu akrabamız bizlere bir mesaj gönderdi.

Bana 'Bu mesajı sana yolluyorum, mümkün olduğu kadar çok kişiye gösterir misin' dedi. Linke tıkladığımda toplamda sekiz saat süren 18 videoya ulaştım. Videolar 'Covid'in bir düzmece olduğunu ispatlayan delillerdi' iddia ediline göre... Komplo teorisinde maskelerin, planın en önemli silahı olduğu söyleniyordu. Hangi plan mı? Bill Gates'in şeytani planı!”

Birleşik Krallık'ta yaşayan Sophia Money-Coutts, yakın akrabalarından birinin agresif bir aşı karşıtı olduğunu böyle öğreniyordu. Bu video külliyatını görünce söz konusu aile buluşmasında nasıl kahkahalarla güldüklerini de anımsıyor.

'YOK ARTIK'

Ancak işin ciddiyetine “Yok artık” diyecekleri bir paylaşımla varmışlar. Aslında işin ciddi olduklarını elbette biliyorlardı ancak yeni paylaşım, hiç de eğlenceli değildi:

“Avustralya'da karantinaya alınan insanları gazla öldürüyorlar.”

Bu olacak iş değil elbette. Money-Coutts'un bir arkadaşı da 60 küsür yaşındaki annesinin nasıl tüm gününü virüse dair komplo teorileri okumakla geçirdiğini anlatıyor. Peki ne yapmak lazım?

'Dikkat! Ailemde bir aşı karşıtı var!' - Resim : 1

Konudan kaçınmak mı gerek? Şakaya mı vurmalı?

Bazı insanların aşı konusunda endişe duymaları, aşı olma fikrine karşı tereddütle yaklaşmaları anlaşılabilir. Bu endişeler, meşru endişeler olarak görülebilir. Ancak karşısınızda pandemi sürecini, “Şimdiye kadar yapılmış en tehlikeli savaş” diye tanımlayan bir insan varsa işiniz daha zor.

PEKİ NASIL YAKLAŞACAĞIZ?

Öncelikle karar vermeniz gerek! Karşınızdakinin fikrini değiştirmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Eğer istemiyorsanız yapacağınız basit. Bu şahsın sizi ve yakınlarınızı rahatsız etmesini engelleyerek konudan sıyrılabilirsiniz.

Ancak bir şeyler değiştirmek ise amaç... Konu biraz daha zorlu tabii ki. Uzmanlar, empati yapmanın, sert tartışmalardan kaçınmanın ve konuyu komplike bir hale getirmemenin oldukça kritik olduğunun altını çiziyor.

Bunun yanında iletişim kurduğunuz kişinin özelliklerine göre mesajınızı aktarmaya çalışmak da faydalı olacaktır. Aşı karşıtı kişinin inançları, siyasi duruşu gibi konulardan örnekler vererek aşı hakkındaki argümanlarınızı buradan kurarak iknaya çalışabilirsiniz.

Bu zor olacaktır. İnsan fikrini değiştirmeye pek müsait bir canlı değil. Hele ki aylar boyunca Covid'i bir komplo teorisi olarak görmüş ve kendince bunun mücadelesini vermiş bir insanın fikrini değiştirmek kolay olmayacaktır.

BASİT SORULAR, BASİT SORGULAMALAR...

Basit sorular sormak, karşınızdakinin inandığı ancak bilimle uzaktan yakından alakası olmayan ya da bilim insanları tarafından yanlışlığı ispatlanmış komplo teorileri hakkında basit sorgulamalar yapmak etkili olacaktır.

Bu noktada dalga geçmenin, karşınızdakinin aklına hakaret edecek kadar çok sert tepkiler göstermenin ve dışlamanın kesinlikle faydası olmayacaktır hatta karşınızdaki insan, konu ne olursa olsun, sizinle tartışmasına neden olan fikre daha da sıkı bir şekilde tutunacaktır.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin bir kısmı The Telegraph'ta "Yikes! We have an anti-vaxxer in the family" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

koronavirüs salgın