"Almanya'yı Avrupa Birliği'nden çıkaracağız"

Ajans Bizim
Afd Almanya Avrupa Birliği
"Almanya'yı Avrupa Birliği'nden çıkaracağız"

Almanya'nın aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi Brexit'ten esinlenerek Almanya'nın Avrupa Birliği'nden çıkışını referanduma götürmeyi düşünüyor. 

Partinin eş lideri Alice Weidel, Financial Times'a verdiği mülakatta bu yönde açıklamalarda bulundu. Bu yorumlar, AfD'nin ilk kez Başbakanlık için aday göstereceği 2025'teki yasama seçimleri öncesinde havayı belirliyor. Brexit türü bir fikir bu parti için yeni değil, ancak şekillenmekte olan bir fikir!

Alice Weidel, "Reform mümkün değilse, Avrupa Birliği Üye Devletlerinin egemenliğini yeniden inşa edemiyorsak, Birleşik Krallık'ın yaptığı gibi halkın karar vermesine izin vermeliyiz" dedi.

Alman aşırı sağcı partinin eş lideri, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden çıkışının "Almanya için bir model olduğunu” açıkça ifade etti.

AfD, yazın yapılan kongresinde, Avrupa Birliği'ni "radikal bir dönüşüme ihtiyaç duyan iflas etmiş bir proje" olarak nitelendirerek, Avrupa şüpheciliğine işaret etmiş, ancak feshedilmesi çağrısında bulunmamıştı. Bu fikir, Alman seçmenler arasında halihazırda çok popüler değil!

Ancak Alice Weidel, partisinin iktidara gelmesi halinde, Brexit'in Alman versiyonu olan Dexit'i hedefleyen bir referandumdan açıkça bahsediyor. Anketlerin birkaç aydır AfD'yi Muhafazakârların hemen arkasında ve mevcut Alman Şansölyesinin Sosyal Demokrat Partisinin önünde ülkenin ikinci siyasî gücü olarak gösterdiğini söylemek gerekiyor. Aşırı sağ, Almanya’da iktidar olmak için her zamankinden daha kararlı görünüyor!

AfD’ye karşı çıkan gruplar, geçen hafta sonu tüm Almanya’da aşırı sağın politikalarını protesto etmek için gösteriler düzenledi. Bu gösterilere yaklaşık 1,5 milyon kişinin katıldığı bildirildi.