Almanya ayağa kalktı: Afd'nin korkunç planına karşı yüz binlerce insan sokaklara döküldü

Ajans Bizim
Almanya göçmen
Almanya ayağa kalktı: Afd'nin korkunç planına karşı yüz binlerce insan sokaklara döküldü
Fotoğraf: DepoPhotos

Almanya'da “Almanya için Alternatif” (AfD) partisinden politikacıların aşırı sağcı oluşumlarla birlikte göçmenlere yönelik "tersine göç" planlarının yapıldığı bir toplantıya katıldığının ortaya çıkmasının ardından aşırı sağa karşı düzenlenen gösteriler hafta sonunda da sürdü.

Almanya'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen aşırı sağ karşıtı gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.

Münih'te aşırı sağa karşı düzenlenen gösteri katılımın beklenenden fazla olması nedeniyle yarıda kesildi. 

Bir polis sözcüsü, katılımın yoğun olması sebebiyle katılımcıların güvenliğinin sağlanamadığını belirtti. Polis, gösteriye 80 bin kişinin katıldığını belirtirken, organizatörlere göre 250 bin kişi gösteride hazır bulundu. 

Hamburg'da cuma düzenlenen AfD karşıtı gösteri de katılımın beklenenden daha fazla olması nedeniyle planlanandan erken sonlandırılmıştı.

Bremen'de düzenlenen gösteriye polise göre 35 bin ila 40 bin, organizatörleri göre ise yaklaşık 50 bin kişinin katıldı. "Bütün Bremen AfD'den nefret ediyor" sloganlarının atıldığı gösteride, "Faşizme karşı birlikte" yazılı pankartlar dikkati çekti.

Köln'de "Demokrasiyi koruyun, AfD ile mücadele edin" sloganı ile düzenlenen gösteride AfD protesto edildi. Yaklaşık 50 siyasi parti, örgüt ve girişim tarafından kent merkezinde düzenlenen gösteriye katılım beklenenin üzerinde oldu. 

Almanya’da hafta sonunda başkent Berlin ile Wuppertal, Braunschweig, Erfurt, Nürnberg, Chemnitz, Dresden, Neubrandenburg, Flensburg ve Bonn'da aşırı sağ karşıtı gösteriler düzenlendi.

AfD'ye tepkiler, araştırmacı gazetecilik kuruluşu Correctiv'in 10 Ocak'ta yayımladığı haber üzerine alevlenmişti. 

Haberde, 25 Kasım'da Potsdam'daki bir villada, AfD ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partilerinden isimlerin de katıldığı bir özel toplantı düzenlendiği ve bu etkinlikte Avusturya'daki aşırı sağcı Kimlikçi Hareket'in eski sözcüsü Martin Sellner'in ülkedeki yerleşik göçmenlerin geri gönderilmesi anlamına gelen "tersine göç" planını sunduğu bildirilmişti. 

"Tersine göç" planları Almanya'da toplumun birçok kesimi ve siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Bu tepkiler sonrasında geçen hafta sonundan bu yana birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi.