Almanya ve İngiltere'den peş peşe korkutan 'Delta mutasyonu' açıklaması

İngiltere Mutasyonlu virüs
Almanya ve İngiltere'den peş peşe korkutan 'Delta mutasyonu' açıklaması

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Delta mutasyonun ülkede yaz aylarında baskın hale geleceği konusunda uyarıda bulunarak halkın aşı yaptırması gerektiğini ifade ederken, İngiltere'de son bir hafta içinde 35 bin 204 yeni Delta mutasyonu tespit edildiği bildirildi

Koronavirüsün ilk olarak Hindistan'da görülen ve daha bulaşıcı olduğunu belirtilen Delta mutasyonu, ülkeleri yeniden alarma geçirdi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler ve Charite Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Leif Erik Sander mutasyon gündemiyle ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Delta mutasyonu konusunda dikkatli olunması çağrısında bulunarak Almanya'nın sonbaharda 4. dalgaya doğru ilerleyip ilerlemeyeceği sorusuna cevap aradığını ifade etti. Bakan Spahn, "Delta mutasyonu yaz aylarında baskın hale gelecek" diyerek şu anda Delta mutasyonunun Almanya'da tespit edilen koronavirüs vakalarının yüzde 15'inden fazlasını oluşturduğuna dikkat çekti.

Spahn, mutasyonun yayılmasının kaç kişinin aşılanacağına ve enfeksiyon insidansına bağlı olacağını kaydetti. "Dördüncü dalganın gelişi bize bağlı" ifadesini kullanan Bakan Spahn, "İkinci doz aşıları yaptırarak virüse karşı tam bir koruma sağlanmış olunur. Almanya olarak yaza güvenle girdik. Çok kaygısız geçen bir yaz, endişe verici bir sonbahara dönüşmemeli. Özellikle iç mekanlarda, koruyucu önlemlere uymak hala gereklidir” şeklinde konuştu.

"AŞI YA DA ENFEKSİYON, HER BİREYİN KENDİ SEÇİMİDİR"

Sağlık Bakanı Jens Spahn tüm yetişkinlerin yüzde 63'ünün aşının ilk aşı dozunu yaptırdığını, Delta mutasyonuna karşı korunabilmek için ikinci dozun mutlaka yapılması uyarısında bulundu. Spahn, "Ruhsatlı aşıların koronavirüsün bilinen tüm mutasyonlara karşı etkili olduğunu biliyoruz. Aşı ya da enfeksiyon, bu her bireyin kendi seçimidir" dedi.

"AŞILAR BİZİ TEK BAŞINA SONBAHARDAKİ ARTIŞTAN KORUYAMAZ"

Robert Koch Enstitüsü Başkanı (RKI) Başkanı Lothar Wieler de tehlikenin henüz geçmediğini, Delta mutasyonu daha bulaşıcı olduğu için ilerleyen dönemlerde vaka sayısının tekrar artmasının beklendiğini ifade etti. Wieler, büyük ölçüde normalleşen İsrail'de vaka sayısında yeniden artış olduğuna atıfta bulunarak, "Aşılar tek başına bizi sonbahardaki artıştan koruyamaz" diyerek virüse karşı maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurguladı.

Leif Erik Sander ise yılın başında birinci ve ikinci doz aşı olan yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin sonbaharda üçüncü doz aşıya ihtiyacı olduğunu söyledi. Sander, yaşlılarda kış aylarında azalan bağışıklık tepkisi nedeniyle yaşlılar ve bakım evlerinde enfeksiyonlar vakalarında artışın olabileceğin uyarısında bulundu.

İNGİLTERE'DE BİR HAFTADA 35 BİN 204 VAKA

İngiltere Halk Sağlığı (PHE), son bir hafta içinde ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan Covid-19'un Delta mutasyonu ait 35 bin 204 vakanın tespit edildiğini açıkladı. Yetkililer, Delta mutasyondan kaynaklanan vakaların bir haftada yüzde 46 arttığını belirterek vaka sayısının toplamda 111 bin 157'ye ulaştığını söyledi.

İngiltere'de, Hindistan'da ortaya çıkan Delta mutasyonunun ağırlıklı olarak ülkenin Kuzey batı bölümlerinde görüldüğü bilinirken, hükümet Greater Manchester, Birmingham, Cheshire, Lancashire ve Merseyside bölgelerinde bulunan şehirlerde mutasyonun hızla yayıldığını belirtti.Öte yandan, İngiltere Halk Sağlığı Delta mutasyonuyla ilgili yaptığı açıklamada iki doz aşı olmanın enfeksiyon riskine karşı koruma sağlamada hala etkili olduğunu ifade etti.

6 VAKADA 'LAMBDA' ADLI YENİ BİR MUTASYON BELİRLENDİ

İngiltere Halk Sağlığı, yeni kaydedilen vakaların yüzde 96'sının Delta mutasyonundan kaynaklandığını belirtirken, 23 Şubat ile 7 Haziran arasında tespit edilen 6 vakada Lambda adlı yeni bir mutasyon belirlediğini ve bunlardan 5'inin yurtdışından geldiğini bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) daha önce Lambda mutasyonunun Latin Amerika'da tespit edildiğini açıklamıştı.

İngiltere'de Covid-19 salgınında günlük vaka sayıları son 2 gündür yeniden 15 binin üzerinde seyrediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre, son 24 saat içinde 16 bin 703 vakanın kaydedildiği, toplam vaka sayısının ise 4 milyon 684 bin 572'ye yükseldiği belirtildi.

Kaynak: İHA

Almanya Jens Spahn Delta mutasyonu İngiltere salgın koronavirüs