Almanya'da ölümler çığ gibi artıyor! Merkel: Kabul edilemez!

Almanya Angela Merkel
Almanya'da ölümler çığ gibi artıyor! Merkel: Kabul edilemez!

Almanya Başbakanı Angela Merkel son yıllık bütçe görüşmesini gerçekleştirdi. Merkel, yaptığı konuşmada koronavirüs salgınına da değinerek, salgın ile mücadeleye yönelik tedbirlerin önemli ölçüde sıkılaştırılacağını duyurdu.

Almanya Federal Meclis, hükümetin 2021 bütçesini görüşmek üzere Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında toplandı. Federal Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen yıllık bütçe toplantısı, 15 yıldır hükümetin başında bulunan Merkel tarafından gelecek yıl yapılacak seçimlerde aday olmayacağı için son yıllık bütçe görüşmesini gerçekleştirmiş oldu.

Şansölye Merkel, Federal Meclis Genel Kurulu'nda 2021 bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, korona salgınına da değindi. Merkel, Almanya Ulusal Bilim Akademisi Leopoldina'nın dün yayınladığı tavsiyeleri açıkça desteklediğini belirterek, yeni yıla girerken koronavirüsle mücadeleye yönelik daha sıkı kısıtlamalar getirileceğini duyurdu. Merkel salgınla mücadele kapsamında alınan eğitime uzaktan devam edilmesi, Noel tatilinin okullar için uzatılması, dükkanlar ve işyerleri gibi kamusal alanların tamamen kapatılması ve evden çalışma gibi önlemlerin sıkılaştırılması için çağrıda bulundu.

"BİR GÜNDE 590 CAN KAYBI KABUL EDİLEMEZ"

Mevcut gelişmelerin endişe verici olduğunu belirten Merkel, "Koronavirüs salgınını kontrol altına alabilmemiz için uzmanlar daha kapsamlı önlemler almamızı tavsiye ediyor. Alınan önlemlere ilave olarak 10 Ocak'a kadar sürmesini planladığımız kısmi kapatmalara yenilerini eklemek zorunda kalacağız. Noel ve yeni yıl tatillerinin 16 Ocak'a kadar uzatılması ve uzaktan eğitim sistemine geçilmesi dahil her türlü tedbiri alarak salgını kontrol etmeye çalışmalıyız. Son 24 saatte koronavirüs kaynaklı 590 can kaybı kabul edilebilir bir durum değil” dedi.
Merkel konuşmasında ayrıca, "Virüsle başarılı bir şekilde mücadele etmenin en önemli anahtarı, her bireyin sorumlu davranışı ve işbirliği yapma isteğidir” ifadelerine yer verdi.

2021 yılı bütçesinde Kovid-19 nedeniyle yaklaşık 180 milyar avro borçlanmaya gidilmesini de savunarak olağanüstü dönemden geçildiğini belirten Merkel, bu zamanlarda olağanüstü hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

ALMANYA'DA ÖLÜMLER ÇIĞ GİBİ ARTIYOR

Robert Koch Enstitüsü, Almanya'da son 24 saatte 20 bin 815 yeni koronavirüs vakasının tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 1 milyon 218 bin 524’e ulaştığını açıkladı. Açıklamaya göre, koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 590 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, toplam can kaybı sayısı 19 bin 932’ye ulaştı. Ülke genelindeki aktif vaka sayısının ise 296 bin 492 olduğu belirtildi. Robert Koch Enstitüsü ülkenin tamamında son 7 günde 100 bin kişi başına 50 yeni vak'a sayısının aşıldığını, ülke genelinde ise ortalama 149,1 yeni enfeksiyon tespit edildiğini açıkladı.

Federal Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, koronavirüse karşı geliştirilen aşıların bir kısmının askeri kışlalarda depolanacağını açıkladı. Bakan Karrenbauer, Sağlık Bakanlığı'ndan aşıların depolanmasıyla alakalı taleplerinin olduğunu, Alman ordusunun 9 bin personelinin salgında aktif görev aldığını aşıların depolanması, gezici aşı uygulama ekiplerine destek vereceğini ve transferi için de yardımcı olacağını belirtti.

 

Kaynak: İHA