Almanya Başbakanı Merkel'den Afganistan açıklaması

Almanya Angela Merkel
Almanya Başbakanı Merkel'den Afganistan açıklaması

Almanya Başbakanı Merkel, Afganistan'da yaşanan gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Merkel, 2015 yılındaki hatayı tekrarlamak istemediklerini ve göçmenler konusunda komşu ülkelerden yardım isteyeceklerini söyledi.

Almanya Başkanı Angela Merkel, Afganistan'daki gelişmeler üzerine düzenlediği basın toplantısında, Taliban'ın tüm ülkede kontrolü ele aldığına dikkati çekerek "Bu, Almanya ve müttefikleri için son derece acı bir gelişme." dedi.

Terörizmle mücadele için 20 yıldan bu yana Afganistan'da bulunulduğunu ifade eden Merkel, planladıklarını gerçekleştiremediklerini ve çabaların başarısız olduğunu belirtti.Merkel, yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini, bu tür görevlerde hedeflerin küçültülebileceğini ifade etti.

Almanya Başbakanı, bugüne kadar Afganistan'da hayatını kaybeden 59 Alman askeri için bir kez daha taziyelerini iletti.

"TERÖRİZMLE MÜCADELEDE MAALESEF İSTENİLEN HEDEFE ULAŞAMADIK"

Merkel başkent Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Afganistan’daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Afganistan'da 20 yıl süren uluslararası misyon istenilen sonuçlara ulaşamadı. Terörizmle maalesef istenilen hedefe ulaşamadık“ dedi.

Afganistan'ın demokrasi ve barışta istenilen başarıya ulaşamadığını belirten Merkel, Afganistan’da yaşananlardan ders çıkartılması gerektiğini vurgulayarak, “Hedefleri küçük tutmak gerekli“ dedi.

“ALMANYA AÇISINDA SON DERECE KÖTÜ BİR SONUÇ OLDU"

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesini ve ülkenin genelinde kontrolü sağlamasını endişe verici, korkunç ve dramatik olarak nitelendiren Merkel, “Bu gelişmeler Almanya açısından son derece kötü bir sonuç oldu” ifadelerini kullanarak, Afganistan'da görevleri sırasında hayatını kaybeden 59 Alman askeri hatırlattı.

2015'TEKİ HATAYI TEKRARLAMAK İSTEMİYORUZ

Merkel, Almanya'ya yardım eden Afganlılardan 1900'ünün daha önceden getirildiğini, geri kalan 1500 kişiden 600'üyle irtibata geçildiğini söyledi.

“YANLIŞ DEĞERLENDİRMEDE BULUNDUK"

Alman hükümetine yönelik Afganistan eleştirilerine değinen Merkel, “Uluslararası birliklerin Afganistan'dan çekilmesinden sonra Almanya için yerel görevlilerin tahliyesi için daha fazla zaman kalacağını düşünmüştük ama olmadı. Afgan ordusu, Taliban karşısında yeterince direniş göstermeden teslim oldu. Gelişmeler çok hızlı seyretti. Biz de yanlış değerlendirmede bulunduk. Ancak bu sadece Almanya'nın yanlış değerlendirmesi değildir“ dedi.

MÜLTECİ AÇIKLAMASI

Kabil'deki havalimanında durumun çok gergin olduğunun altını çizen Merkel, tahliye için gönderilen A-400 tipi uçağın havalimanına inebilmesini umduklarını kaydetti.Afganistan'dan olası bir mülteci dalgası konusuna değinen Merkel, "Ana hedefimiz bize doğrudan yardım edenlerin getirilmesi ancak şu anda Kabil'de hareket kabiliyeti kalmadı. Birçok insan korkuyor şu an için, komşu ülkelerde yaşamlarını sürdürmelerine bakacağız. 2015'teki hatayı tekrarlamak istemiyoruz. Bu tür durumlar için komşu ülkelere yardım ve destek teklif edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, Afganistan'daki gelişmeler hakkında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yakın temasta olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA

Almanya Başbakanı Merkel Angela Merkel Afganistan Almanya haberleri Son dakika Almanya haberleri Taliban son dakika Afganistan haberleri