Almanya Başbakanı Merkel AB dönem başkanlığını Portekiz Başbakanı Costa'ya devretti

Almanya Angela Merkel Avrupa Birliği
Almanya Başbakanı Merkel AB dönem başkanlığını Portekiz Başbakanı Costa'ya devretti

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığının resmi olarak 1 Ocak'ta Almanya'dan Portekiz'e geçecek olmasına bir gün kala Almanya Başbakanı Angela Merkel görevini sanal ortamda Portekiz Başbakanı Antonio Costa'ya devretti.

Portekiz Başbakanı Costa, kendisinin ve Almanya Başbakanı Merkel'in mesajlarını Twitter hesabından paylaştı.

Merkel, altı aylık dönem başkanlığı süresince yaşadıkları "temel zorluğun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını" olduğunu vurguladı.

Costa da Merkel'e hitaben yaptığı açıklamada, "Çalışmalarınızın devamını getirmek ve görevi elinizden almak Portekiz için büyük bir sorumluluk ve gurur." ifadesini kullandı.

Costa, dönem başkanlığı süresince Portekiz'in, "AB'nin sosyal politikalarının gelişimi ve dünyaya açık stratejik özelliği üzerinde yoğunlaşacağını" söyledi.

AB dönem başkanlığını 4'üncü kez üstlenecek olan Portekiz'in ana gündeminde Kovid-19 aşılanma süreci ve salgının sosyoekonomik zararlarını telafi etmek için AB'nin aldığı kararların uygulanması olacak.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE BAŞARI GÖSTERDİ

Uluslararası sahnede daha güçlü ve yenilikçi bir AB hedefiyle dönem başkanlığını devralan Almanya, AB'nin 2021-2027 dönemine ilişkin bütçenin belirlenmesi, iklimin korunması, dijitalleşme, hukukun üstünlüğü ve İngiltere'nin birlikten ayrılmasına ilişkin müzakereler ülkenin uğraşmak zorunda olduğu konular oldu.

Berlin, AB Konseyi Dönem Başkanlığına hazırlanırken martta hesapta olmayan Kovid-19 kriziyle mücadeleyi de gündemine eklemek zorunda kaldı.

Bu çerçevede, Kovid-19 salgınında ilk kaosun ardından AB'ye üye devletlerin büyük ölçüde uyum içinde hareket etmesi, Almanya'nın başarısı gösterildi.

Almanya, AB bütçesini bloke eden Macaristan ve Polonya'yı bu tutumundan vazgeçirmeyi başararak 1,8 trilyon euroluk mali paketin önünü açtırdı. Merkel ve ekibinin son altı ayda sorunları çözmekte pragmatik yöntemler seçtikleri yorumu yapıldı.

Yine Almanya’nın dönem başkanlığında, AB ve İngiltere, Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşı sağlarken, AB liderleri sera gazı emisyonlarını 2030'a dek en az yüzde 55 azaltmaya yönelik kararlar aldı.

ABD İLE TİCARİ İLİŞKİLER KÖTÜLEŞTİ

Ancak Almanya bu süreçte tüm hedeflerine ulaşamaması dikkati çekti. Örneğin, yıl sonuna kadar Çin ile planlanan bir yatırım anlaşması imzalanamadı. Leipzig'de planlanan AB-Çin zirvesi salgın nedeniyle yapılamadı.

Avrupalı şirketler için çok önemli olan söz konusu anlaşma müzakereleri yerinde sayarken, ABD ile ticari ilişkiler de son altı ayda kötüleşti. AB'nin uzun zamandır transatlantik ilişkilerde umut edilen yeni başlangıcı ABD Başkanı Joe Biden'a bağlamak durumunda kaldı.

Almanya'nın dönem başkanlığında Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine karşı çıkan AB, bölgedeki hidrokarbon rezervlerin paylaşımı konusunda adil davranmadı.

Bu arada Almanya, AB'nin Balkan politikasındaki uzlaşma arayışında bir başka başarısızlık daha yaşadı. AB içindeki çok sayıda tarafın AB'nin genişleme politikasında birbirini engellemesi dikkati çekerken, Bulgaristan Arnavutluk ile planlanan AB katılım ve Kuzey Makedonya ile AB üyelik müzakerelerinin veto etti.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM KARARLARINDA GERGİNLİĞİ AZALTTI

Öte yandan, Merkel'in AB hükümetleri arasındaki yüksek itibarının Almanya’ya dönem başkanlığında yardımcı olduğu belirtiliyor.

Merkel’in 2030 iklim hedeflerini uygulamak için AB ülkeleriyle ustaca müzakere ettiği ve Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarında gerginliği azaltmada rol oynadığı kaydediliyor.

Merkel’in 2021 sonbaharında siyasete veda etmesinin ardından Avrupa sahnesinde büyük bir boşluk bırakması ve bunun AB’nin geçici olarak hareket etme kabiliyetini sınırlaması bekleniyor.

 

Kaynak: AA

Avrupa Birliği