Alman ilaç devi Türkiye'de de satılan tarım ilacı için 10 milyar dolar tazminat ödeyecek!

Alman ilaç devi Türkiye'de de satılan tarım ilacı için 10 milyar dolar tazminat ödeyecek!

İlaç devi Bayer, glifosat içeren tarım ilacı Roundup'ın kansere yol açtığı iddiasıyla ABD'de açılan 95 binden fazla davada uzlaşma için 10 milyar dolardan fazla tazminat ödeyecek. Söz konusu ilaç Türkiye'de de satılıyor.

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, Amerika Birleşik Devletleri'nde Monsanto Roundup tarım ilacı yüzünden kansere yakalandığını iddia eden emekli bir çiftin açtığı davayı kaybederek 2 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Alman devine açılan dava sayısının hızla artarak yaklaşık 95 bine ulaşması sonrasında Bayer, uzlaşma yoluna gitmeyi yönetim kurullarında onaya sundu. Böylece Bayer, davalarda uzlaşmak için 10 milyar dolardan fazla tazminatı ödemeyi kabul etmiş oldu.

Söz konusu ilaç Türkiye'de de satılıyor.

ABD mahkemesine jüri, yıllardır bu ilacı kullanan emekli çiftin "lenf kanserine yakalanmasından" ve ilaçların kanser riski konusunda uyarıda bulunmaması nedeniyle şirketi sorumlu tutmuştu.

Mahkeme "Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın, kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olması" nedeniyle Bayer şirketinin Alva ve Alberta Pilliod'a 55 milyon dolar tazminat, 2 milyar dolar da para cezası ödemesini kararlaştırmıştı.

Bayer şirketi yaptığı açıklamada önce glifosatın kansere yol açmadığını iddia ederek karara itiraz edeceğini duyurmuştu.

Bayer, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) nisan ayında glifosatın 'kanserojen etkisinin olmadığını' teyit ettiğini ileri sürmüştü.

Fakat birbiri ardına kaybedilen davalar sonrasında Bayer, 95 bine yaklaşan davalarda uzlaşma yoluna gitme kararı almıştı.

 

son dakika son dakika haber