Yeraltı kazısında ortaçağ kilisesi ortaya çıktı

AJANS BİZİM
İtalya
Yeraltı kazısında ortaçağ kilisesi ortaya çıktı

Napoli'de mezar soygunculuğu yapan bir kişinin beceriksizce yürüttüğü yeraltı kazısı sayesinde bir Ortaçağ kilisesi keşfedildi. 11’inci yüzyıla tarihlenen ve hakkında hiçbir bilgi bulunmayan bu nadide ibadet yeri yerin sekiz metre altında gün ışığına çıktı.

Napoli Carabinieri Kültürel Mirası Koruma Birimi'ne bağlı jandarma ekiplerinin doğru izi bulmasını sağlayan, belirli bir düzenlilikle çıkan kazı malzemesi oldu. Buluntunun kültürel-tarihsel açıdan özellikle önemli olduğu düşünülüyor. Zira tarihin o dönemine ait kanıtlara İtalya genelinde son derece nadir rastlanıyor.

İtalyan haber ajansı ANSA’nın aktardığına göre, uzmanlar, Neapolis antik kenti yakınlarında Roma ve Ortaçağ dönemlerine ait arkeolojik nitelikte yaklaşık 10 bin seramik parçası ele geçirdi. Ayrıca Roma dönemine ait, aralarında amforalar, kandiller ve pişmiş toprak borular ile Roma ve Ortaçağ sikkelerinin de bulunduğu 453 adet sağlam arkeolojik eser ele geçirildi.

Kilisenin kalıntıları arasında, üzerinde Tahttaki İsa ikonografisinin kısmen tanımlanabildiği, altında velarium süslemelerinin ve kısmen deşifre edilmiş bir ithaf yazıtının bulunduğu, oldukça iyi durumda korunmuş, yarım daire şeklinde freskli bir apsis bulunuyor.

Antik ibadet yerinin beyaz mermer levhalardan oluşan zemininin bir kısmı da ortaya çıktı. Keşfin istisnai niteliği, 11’inci yüzyıl ortaçağ sanatının nadir bir örneğinin kalıntılarını kamu mirasına geri kazandırması oldu.

Bu sanat eserinin dekorasyonu, yakındaki Aziz Aspreno Sacellumu ile benzerlikler taşıyor ve İtalya'da ortaçağ dönemine ait çok fazla olmayan resimlere katkıda bulunuyor.

Carabinieri ve Savcı Yardımcısı Pierpaolo Filippelli, kaçak kazıyı yaptıran işadamının kiliseye girdikten sonra bulduğu eserleri ortadan kaldırıp kaldırmadığını bulmayı amaçlıyor. Hâlihazırda tespit edilenlere göre, bu hırsızlık olayı kiliseye ve her şeyden önce şehrin ve tüm ülkenin tarihi ve kültürel mirasına büyük zarar verdi.

Napoli'nin tarihî merkezinde işadamına ait birkaç bina incelenmiş ve özellikle tarihî ve sanatsal açıdan ilgi çekici bir kültürel varlık olarak listelenen on sekizinci yüzyıldan kalma bir binanın temellerine ait, gizli kazılara konu olan başka yeraltı geçitleri keşfedildi.