Aliyev'den Ermenistan'a mesaj: Bir şansları var, biz başka savaş istemiyoruz

Azerbaycan İlham Aliyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10. Küresel Bakü Forumu'nun açılışındaki konuşmasında Ermenistan'a yönelik mesajlar verdi. Aliyev, "Başka bir ülkenin kolonisi haline gelmiş konumdalar. Şu anda bir şansları var, bir komşu gibi davranmaya başlayabilirler. Biz başka bir savaş istemiyoruz" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10. Küresel Bakü Forumu'nun açılış konuşmasını yaptı. Ermenistan'a mesajlar veren Aliyev, "İntikam istiyor Ermenistan. Biz muharebe alanında intikamımızı aldık ve artık barış zamanı" dedi.

Ermenistan'ın şu anda bir şanslarının olduğunu dile getiren Aliyev, "Başka ülkelerin kolonisi haline de gelecekler belki de. Bir komşu gibi davranmaya başlayabilirler. Biz başka bir savaş istemiyoruz" diye konuştu.

Enerji arzı konusunda konuşan Aliyev, "10 Avrupa ülkesinden doğal gaz talebi aldık. Enerji dönüşümü hızlı şekilde gelişiyor. Dünyanın geleceği, Azerbaycan'ın geleceği bu" dedi. 

Aliyev'in açıklamaları:

Forumun programına da baktım, son derece kapsamlı. Bölgelerle ilgili konular, Ortadoğu, Afrika, Batı, Balkan bölgesi gibi konular işleniyor. 

Bazı başlıklarla ilgili görüşlerimi sunmak isterim. Çok taraflılıkla ilgili bir panel olduğunu gördüm. Bu beni mutlu etti. Azerbaycan Bağlantısızlar Hareketi'ndeki başkanlığını tamamlıyor bu sene. 2023'ün sonuna kadar uzatıldı. Şimdi biz Bağlantısızlar Hareketi'ni yeniden canlandırmaya çalıştık. Güzel gelenekleri olan hareketti ama zaman içinde biraz pasif bir hal almıştı. Uluslararası etkinlikler, 3 tane zirve düzenledik. Covid özel oturumu yaptık. Pandemi ile mücadelede önemli bir veri tabanı oluşturduk. Zirvelerimizden birinin konusu pandemi ile mücadeleydi. 

Doğuyla batı arasında Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük karşılaşmayı görüyoruz. Bağlantısızlar Hareketi'nin burada da görevi var. Bir yandan da hareketin temel ilkeleri her zaman barışın tesisi, toprak bütünlüğü, egemenlik ve sınırların korunmasına odaklanır. Bu ilkeler de bizim için her zaman önemli olacak. 

"ERMENİSTAN ETNİK TEMİZLİK POLİTİKASI UYGULADI"

Çatışma çözümünün iki yöntemi olabilir. Barışçıl ya da barışçıl olmayan. Biz Ermenistan ile olan çatışmamızı barışçıl çözmeye çalıştık. Büyük kriz oluşturmuştu Ermenistan'ın krizi. 1 milyondan fazla Azerbaycanlı mülteci oldu. Ermenistan, etnik temizlik politikası uyguladı Azerbaycanlılara karşı. Çok fazla acı yarattı 1 milyon Azerbaycanlı için. Bizim barışçıl çözüm çabalarımıza rağmen, BMGK kararlarına uymaya davet etmemize rağmen, koşulsuz çekilme şartı, onlar buna uymadılar. Aslında müzakerenin sonucunda bu çatışma her zaman donmuş şekilde kalsın istediler ama biz buna katılmıyorduk. Kendimizce doğru olanı yaptık. Müdafaa hakkımızı kullandık. BMGK'nın 51. Maddesi'ne göre. Bu bizim meşru müdafaa hakkımızdı. Bunu barışçıl yapmaya çalıştık başaramadık, o yüzden de güç kullanarak topraklarımızın özgürlüğünü kazandık. 10 bin kilometrekarelik çok büyük bir alanı yeniden inşa etmeye çalışıyoruz. 

ERMENİSTAN'A NET MESAJ: BİZ BAŞKA BİR SAVAŞ İSTEMİYORUZ, BİR ŞANSLARI VAR

İntikam istiyor Ermenistan. Biz muharebe alanında intikamımızı aldık ve artık barış zamanı. Kasım 2022'de savaş bitince barış müzakeresi girişimimiz oldu. 5 ilke ortaya koyduk. Uluslararası aktörler de, onlar da kolaylaştırıcı rolü oynamaya çalıştılar. Umarım Ermenistan'ı ikna edebilirler bu şansı kaçırmamak için. Bağımsız bir ülke olma şansını kaçırdılar. Başka bir ülkenin kolonisi haline gelmiş konumdalar. Başka ülkelerin kolonisi haline de gelecekler belki de. Şu anda bir şansları var, bir komşu gibi davranmaya başlayabilirler. Biz başka bir savaş istemiyoruz. 

10 Avrupa ülkesinden doğal gaz talebi aldık. Enerji dönüşümü hızlı şekilde gelişiyor. Dünyanın geleceği, Azerbaycan'ın geleceği bu.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan İlham Aliyev Ermenistan