Aliyev ve Putin Soçi'de bir araya geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Toplantısı'na katılmak için Rusya'daydı. Aliyev, toplantının düzenlendiği Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir araya geldi

Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Toplantısı'na katılmak için Rusya'nın Soçi kentinde olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi. 

Toplantıda uluslararası ve bölgesel sorunlar ele alınırken iki ülke temsilcileri bir de heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Putin, görüşmede Azerbaycan ile Rusya arasında ticaret hacminin 2.5 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerken, iki ülke arasında yeni ticaret planlarının varlığının altını çizerek, "Bu yönde bir çok planımız var. Hepsinin de mimarı İlham Aliyev'dir" ifadelerini kullandı. 
İlham Aliyev ise bu yıl Rusya ile olan ticaret hacminin yüzde 20 oranında arttığını hatırlattı.

Aliyev ve Putin Soçi'de bir araya geldi - Resim : 1

Soçi'de düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Toplantısı'na Ürdün Kralı II. Abdullah, kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte de katıldı. 30 Eylül'den bu yana süren "Doğu'nun Şafağı ve Dünya Siyasi Düzeni" temalı Valday Toplantısı'nın amacı Avrasya'da ortaklıkların geliştirilmesi.

2004'TEN BU YANA VALDAY TOPLANTILARI...

Kurulduğu günden bu yana Valday Uluslararası Tartışma Kulübü'nün düzenlediği toplantılara pek çok politikacının yanı sıra uzmanlar da ilgi gösteriyor.

Rusya'nın Novgorod bölgesindeki Valday Gölü'den ismini alan "Valday Uluslararası Tartışma Kulübü" 2004'te kurularak ilk toplantısını bu gölün yakınında bulunan Velikiy Novgorod şehrinde yaptı. 

Rusya'da ve yurt dışında entelektüel potansiyele sahip bir organizasyon olarak değerlendirilen kulübün çalışmalarına bugüne kadar dünyanın 71 ülkesinden binden fazla uluslararası bilim topluluğundan temsilciler katıldı. 

Bunların arasında Harvard, Columbia, Georgetown, Stanford, Tokyo, Telaviv, John Hopkins, Sorbonne gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden öğretim üyeleri de bulunuyor. 

Toplantılara zaman zaman Türkiye'den de katılımlar oluyor. Bu yıl yapılan 16. toplantıda SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın ve Türkiye Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı Mustafa Aydın da konuşma yaptı. 

Valday Kulübü'nün Asya, Orta Doğu, Rus-Çin ve Avrupa-Atlantik diyalogları konularındaki bölgesel konferansları uluslararası uzman topluluklar arasında ün kazandı. 

Kulübün oturumları, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu ve Vladivostok'taki Doğu Ekonomi Forumu'nun bir parçası olarak da düzenleniyor. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Rusya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin