Aliyev ve Paşinyan 14 Mayıs'ta bir araya gelecek

Azerbaycan İlham Aliyev

Azerbaycan'la Ermenistan arasında barış anlaşması müzakereleri için ABD'den sonra Avrupa Birliği yeniden devrede. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 14 Mayıs'ta Brüksel'de bir araya gelecek. 1 Haziran'da ise Moldova'da yeni bir randevu var.

2. Karabağ Savaşı sonrası, Azerbaycan'ın Güney Kafkasya'da yarattığı yeni gerçeklik, uluslararası gündemin en önemli başlıkları arasında kalmayı sürdürüyor.

Kalıcı bölgesel istikrarın tesisi ve barış anlaşması imzalamayı sürekli öteleyen Ermenistan'ın ikna edilmesi için girişimler devam ediyor.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının 1-4 Mayıs tarihlerinde ABD'de gerçekleştirdiği görüşmelerde ilerleme sağlanmış, taraflar normalleşme ve barış anlaşması taslağının bazı maddelerinde uzlaşmıştı. Şimdi, Avrupa Birliği devrede. Belçika'da yeniden masa kurulacak ve bu kez liderler buluşacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 14 Mayıs'ta Brüksel'de bir araya gelecek. Görüşmeye AB Konseyi Başkanı Charles Michel ev sahipliği yapacak. Liderler iki ülke arasında sınır çizme ve mayınlı arazilerin belirlenip temizlenmesi gibi konuları ele alacak.

1 Haziran için yeni bir randevu daha ayarlandı. Aliyev ve Paşinyan, Moldova'nın başkenti Kişinev'de Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi çerçevesinde yeniden görüşecek. Masada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da olacağı açıklandı.

Aliyev ve Paşinyan, en son şubat ayında Münih'te bir araya gelmiş, üçlü toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da katılmıştı.

Financial Times gazetesine konuşan Avrupalı diplomatik kaynaklar, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Washington ve Brüksel'in gösterdiği çabaların birbirini tamamladığını belirtti.

Bakü için görüşme ve müzakerelerin nerede ve kimler aracılığıyla yapıldığı önemli değil. Önemli olan nihai sonuç. Azerbaycan, normalleşme ve barış anlaşması için Ermenistan'a 5 ilde sundu. Görüşmeleri de bu ilkelerden taviz vermeden ve diyaloğa her zaman fırsat tanıyarak yürütüyor.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan İlham Aliyev Nikol Paşinyan Ermenistan Avrupa Birliği