Aliyev Berlin'de temaslarda bulundu: "Ermenistan 5 maddelik barış teklifini kabul etmeli"

İlham Aliyev Almanya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya'da Şansölye Olaf Scholz ve mevkidaşı Frank Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Görüşmelerde gündem maddesi enerji ve bölgesel gelişmelerdi. Aliyev, Ermenistan'ın 5 maddelik barış teklifini kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya'nın başkenti Berlin'de Şansöylye Olaf Scholz ile bir araya geldi. Toplantının ana gündem maddesi Azerbaycan doğalgazının Avrupa'ya tedariki ve Kafkasya'daki gelişmelerdi.

Toplantının ardından basın toplantısında konuşan Aliyev, Azerbaycan'ın yaklaşık 30 yıl Ermeni işgalinde bulunun topraklarının 44 günlük vatan muharebesiyle geri kazandığını hatırlattı. Aliyev, Erivan yönetimine 5 maddelik barış planı sunulduğunu ve Ermenistan'ın bunu kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Aliyev, "Biz 2.5 yıl önce vatan savaşıyla toprak bütünlüğümüzü savaş meydanında kazandık. Ermenistan'ı mağlup ettik. Ermenistan'ı topraklarımızdan çıkmaya mecbur bıraktık. Şimdiyse barış zamanı gelmiştir. Biz Ermenistan'a 5 maddelik barış teklifi sunduk ve ümit ediyorum ki Ermenistan bu şansı kaçırmayarak Kafkaslarda barış dönemi başlayacaktır." dedi.

Aliyev, Azerbaycan'ın güvenilir bir gaz tedarikçisi olduğunu yineleyerek Avrupa Birliği ile Bakü arasında imzalanan anlaşmayı hatırlattı. Aliyev 2027 yılına kadar doğalgaz ihracatının 2 katına çıkacağını söyledi. Ukrayna'daki savaş sonrası en az 10 Avrupa ülkesinden doğalgaz siparişi verildiğini ifade eden Aliyev, Azerbaycan'ın gaz satışında uzun süreli anlaşmalar imzalamak istediğine dikkat çekti.

Almanya Başbakanı Scholz de Azerbaycan'ın enerji krizinin çözümündeki önemine vurgu yaparak "Azerbaycan Avrupa'nın enerji tedarik kaynaklarını çoğaltmasına yardımcı olabilir" yorumunda bulundu.

 




 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Almanya Olaf Scholz