Aliyev: Anlaşmanın kısa sürede imzalanması için iyimser değilim

Haber Merkezi
Azerbaycan Ermenistan İlham Aliyev

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yine çark etti. Haber Global'in sorularını yanıtlayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev artık yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalanması konusunda iyimser olmadığını açıkladı.

İklim kısa süre öncesine kadar olumluydu. Ermenistan Azerbaycan'a ait sınır köylerini kendi rızasıyla iade etmişti. Güney Kafkasya'da kalıcı barışı garanti altına alacak tarihi anlaşmaya hiç olmadığı kadar yakındı. Ama Paşinyan yine barışı tehlikeye attı.

Karabağ'ın incisi Şuşa "Yanlış Haberin Ifşası: Dezenformasyonla Mücadele" başlıklı Global Medya Forumu'na ev sahipliği yapıyor. Haber Global Spikeri Saynur Tezel de forum için Şuşa'da. Tezel, açılış oturumuna katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e Ermenistan'la süren barış müzakereleriyle ilgili soru yöneltti. Aliyev, barış anlaşması konusunda önemli ifadeler kullandı:

"Barış anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanması konusunda artık iyimser değilim. Müzakereler sürüyor. Barış anlaşmasının metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde mutabakat sağlandı. Ermenistan'ın anayasası değişmelidir. Bu onların içişlerine karışmak anlamına gelmiyor. Ermenistan anayasasında bağımsızlık bildirgelerine atıfta bulunuyor. Bu bildirgelerdeyse Karabağ'ın Ermenistan'la birleştirilmesi yönünde madde var. İlerleyen zamanda düşüncelerini değiştirip bizi Eylül 2020'de attığımız adımların benzeri adımlar atmaya zorlamasınlar diye anayasalarını değiştirmeliler."

Paşinyan'ın Londra'da kendisiyle görüşmeyi kabul etmediğini hatırlatan Aliyev, buna şaşırdığını söyledi. Paşinyan'ın çelişkili adımlar attığını ifade etti. Aliyev'in hedefinde Ermenistan'a silah sağlayan Fransa ve Ermenistan ile ortak tatbikat düzenleyen ABD'de vardı. Hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Aliyev, "Ermenistan'ın askeri yönde finanse edilmesi bizim için tamamen kabul edilmezdir. Güney Kafkasya'da Azerbaycan'ın çıkarlarını gözetmeyenler başarısızlığa uğrayacaktır" diye konuştu.

Minsk Grubu'nun feshi için Azerbaycan ve Ermenistan'ın birlikte başvuru yapması gerektiğini söyleyen Aliyev, "Fransa'nın ise biz istemeden bu bölgede olması imkansızdir" ifadelerini kullandı. Oturumda dikkat çeken anlar da yaşandı. Fransa'nın denizaşırı topraklarından Şuşa'ya giden yetkililer, Aliyev'e Azerbaycan'ın kendilerine verdiği desteğinden dolayı teşekkür etti.