Ahlak polisi tarafından dövülüp trenden atılmıştı! Armita Geravand’ın beyin ölümü gerçekleşti

İran Dünya haberleri

İran’ın başkenti Tahran’da metro istasyonunda başörtüsünü İslami kurallara göre takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından darp edilip trenden atılan Armita Geravand’dan kötü haber geldi. 16 yaşındaki genç kızın beyin ölümü gerçekleşti.

İran devlet medyasının aktardığı haberlerde "Armita Geravand'ın son sağlık durumuna ilişkin yapılan takipler, sağlık personelinin çabalarına rağmen beyin ölümünün gerçekleştiğinin kesinleştiğini göstermektedir" denildi. 

16 yaşındaki Armita Geravand, 1 Ekim günü Tahran metrosuna bindikten sonra yere yığıldı. Aktivistler ahlak polisini başörtüsü takmadığı için Armita'ya saldırmakla suçlamış, ancak yetkililer Armita'nın bayıldığını ısrarla savunmuştu. BBC’nin haberine göre; Armita'nın durumu hakkında ailesinden ya da aktivistlerden hemen bir açıklama gelmedi.

Genç kız Tahran'daki Fecr Hastanesi’nde sıkı güvenlik altında tedavi görüyordu.

İranlı yetkililer tarafından yayınlanan kamera görüntülerinde Armita Geravand, saçları açık şekilde Tahran'ın Shohada İstasyonu’nda diğer iki kızla birlikte trene binerken görülüyordu. Birkaç dakika sonra kızlardan biri trenden iniyor ve yere eğiliyordu. Daha sonra kız ve diğer birkaç yolcu, baygın haldeki Armita'yı perona yatırmadan önce kollarından ve bacaklarından tutarak taşırken görülüyordu.

Trenin içinden ya da istasyonun girişinden herhangi bir görüntü yayınlanmadı.

MAHSA AMİNİ’NİN ÖLÜMÜYLE BENZERLİK KURULDU

Birçok İranlı, Eylül 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından "uygunsuz" başörtüsü taktığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra gözaltında ölen genç kadın Mahsa Amini'nin durumuyla paralellikler kurmuştu.

Görgü tanıkları Ami'nin polisler tarafından dövüldüğünü söylerken, yetkililer ölümünü önceden var olan sağlık sorunlarına bağlamıştı. Amini'nin üç gün komada kaldıktan sonra ölmesi üzerine ülke genelinde halen devam eden hükümet karşıtı protestolar patlak vermişti. Güvenlik güçlerinin şiddetli baskısı sonucu yüzlerce kişi öldürüldü ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Kaynak: Haber Global TV

İran Tahran