AB'nin göçmen planına Çekya'dan ret geldi

göçmen AB Çekya Dünya haberleri Gündem haberleri
AB'nin göçmen planına Çekya'dan ret geldi

AB'nin göçmenleri bağlayıcı kotalar ile birlik ülkelerine dağıtma planına Çekya İçişleri Bakanı tarafından ret geldi. Bakan Rakusan, bu uygulamayı asla kabul etmeyeceklerini belirtti.

Çekya İçişleri Bakanı Vıt Rakusan, ülkesinin bağlayıcı kotalar ile göçmenlerin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında dağıtılmasını asla kabul etmeyeceğini söyledi.

AB'nin göç düzenlemesine ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Rakusan, ülkesinin göç hususuna yaklaşımını basına aktardı.

Rakusan, Çekya'nın AB üyesi ülkeler arasında göçmenlerin bağlayıcı kotalarla dağıtılmasını asla kabul etmeyeceğini dile getirdi.

Ekim ayının başında AB üyesi ülkelerin temsilcilerinin göç ve sığınmacı düzenlemesinde reform yapılması hususunda hemfikir kaldığını hatırlatan Rakusan, ancak bu hususa ilişkin yanıtlanmamış çok sayıda sorunun olduğunu kaydetti.

Rakusan, ülkesinin çok katı bir sınır rejimi uyguladığını belirterek, göçmen ve sığınmacı sorunundan muzdarip ülkelerle üç temel hususta işbirliği içinde hareket ettiklerini belirtti.

Söz konusu ülkelerin, ilk olarak göçmenlerin dağıtılmasının zorunlu ve bağlayıcı olmaması gerektiği görüşünde olduğunu aktaran Rakusan, bu ülkeler arasında ekonomik dayanışma ve karşılıklı teknik ve lojistik desteğin sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

OECD AÇIKLAMIŞTI: 2022'DE GÖÇ, ZİRVE YAPTI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), yayınladığı Uluslararası Göç Görünümü 2023 raporuda örgüt ülkelerine kalıcı göçün 6 milyondan fazla yeni daimi göçmenle geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını duyurmuştu.

Rapora göre, OECD ülkelerine kalıcı göç, geçen yıl 2021'e göre yüzde 26 artarken, öncü rakamlar 2023'te bu artışın devam ettiğine işaret ediyor.

Geçen yıl OECD ülkelerine kalıcı göç, 6 milyondan fazla yeni daimi göçmenle rekor seviyeyi gördü. Söz konusu rekor seviyeler, insani ve iş gücü kaynaklı göçün yanı sıra aile üyelerine eşlik eden göçmenlerin sayısındaki artıştan kaynaklandı.

Tüm yeni daimi göçün yüzde 40'ı aile göçünden meydana gelirken, bunun yüzde 21'ini iş gücü kaynaklı göç oluşturdu. Kanada ve Ukrayna, kayıtlardaki en yüksek göçmen rakamlarını raporladı.

 

Kaynak: AA