Almanya’da köpek besleme vergisi

Almanya Köpek

Almanya'da evcil köpek besleyenler belediyeye vergi ödemeyi sürdürürken, ücrete gelen zamlar şikayetlerin artmasına neden oldu. Hükümet, verginin köpek nüfusunu kontrol altında tutmak için alındığını söylerken, köpek sahipleri bu ücretin dar gelirleri zorladığı görüşünde.

Almanya'da köpek sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergi, ülkede tartışmalara neden oldu. Köpekler can dostlarımız, dünyada milyonlarca evcil köpek evlerde ve bahçelerde besleniyor. Bu köpekler kimi zaman görme engellilere rehberlik yapıyor, kimi zaman da hanelere ve dükkanlara bekçilik yapıyor. Ancak bazı ülkelerde evde köpek beslemek için vergi ödeniyor. Bu ülkelerden birisi de Almanya.

Avrupa ülkesinde bu uygulama 1807 yılından beri uygulanıyor. Bu verginin amacı ise köpek nüfusunu düzenlemek ve kontrol altında tutmak. Federal Maliye Bakanlığı, köpek beslemenin temel yaşam ihtiyaçlarının ötesine geçtiğini ve bu nedenle ek uygulamaların gerekli olduğunu ifade ediyor. Ancak evlerde yaklaşık on buçuk milyon köpeğin yaşadığı Almanya'da bu vergiler önemli ölçüde arttı.

2025'te birçok eyalette köpek besleme vergisi yüksek oranlarda zamlandı. Ayrıca 2023'te toplanan vergi miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 1,6'lık artış kaydetti. 421 milyon euroya ulaştı. Toplanan vergilerse belediyelerin ve eyaletlerin bütçelerinde kullanılıyor. Ödenen miktarsa eyaletlerin vergi politikasına göre değişiyor. Landshut kentinde geçen yıla göre yüzde yüz zam yapıldı. Ücret yıllık 60 euro'ya çıktı. Köln gibi şehirlerde bu vergi 176 euro'ya kadar çıkıyor. Bazı kentlerde de ikinci ve üçüncü evcil köpek için de ekstra vergi isteniyor. Vergi, köpeklerin cinsine göre farklılık gösteriyor.

Pitbull ve Rottweiler gibi köpeklerde ödemeler 600 euro'ya kadar çıkıyor. Engelli bireylere yardımcı olan rehber köpekler ise vergiden muaf. Bazı şehirlerde de barınaklardan sahiplenilen köpekler için belirli bir süre vergi muafiyeti sağlanabiliyor. Söz konusu vergiyi ödemeyenler 10 bin euro kadar cezaya çarptırılıyor.

Köpek sahipleri ise bu vergiler hususunda ikiye bölünmüş durumda. Kimisi bu vergilerin kentlerin temizlenmesinde yardımcı olduğunu vurgulayarak destekliyor. Kimisi de artan veteriner masrafları ve mama fiyatlarının üstüne söz konusu verginin dar gelirli köpek sahipleri için zorlayıcı olduğunu düşünüyor.