ABD'ye yasa dışı geçişler böyle görüntülendi

MEKSİKA / AA
ABD Meksika

Amerika Birleşik Devletleri merkezi hükümeti ile Texas eyalet otoritesi arasında krize neden olan sınır güvenliği tartışmaları devam ederken Orta ve Güney Amerika'dan gelip Meksika sınırındaki Ciudad Juarez kasabasında toplanan göçmenlerin ABD tarafına yasa dışı geçişleri sürüyor.

El Paso ve Ciudad Juarez arasında doğal sınır oluşturan Rio Grande Nehri'ni geçen göçmenler karşılarında buldukları son engel olan dikenli telleri ya keserek ya da çitlerin üzerine kalın kumaşlar atarak aşmaya çalışıyor.

Texas'ın Cumhuriyetçi valisi Greg Abbott'un talimatıyla bir yıl önce yükseltilip uzatılmaya başlanan sınır çitleri, göçmenlerin ABD'ye yasa dışı geçişine engel olamadı.

Üç metre yüksekliğindeki dikenli telleri aşmak için yanlarında getirdikleri demir makasları kullanan göçmenler, çitler arasında açtıkları deliklere kalın kıyafetler ya da battaniye yerleştirerek yaralanmadan ara bölgeye ulaşmaya çalışıyor.

Kolombiya, Venezuela ve Guatemala gibi ülkelerden gelip yeni bir hayata başlamak hayaliyle Meksika üzerinden ABD'ye geçen göçmenlerin bir kısmı amacına ulaşırken büyük çoğunluğu toplama merkezlerinde tutulduktan sonra geri gönderiliyor.

SINIR GÜVENLİĞİ TARTIŞMASI DEVAM EDİYOR

ABD Kongresinde, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki sınır güvenliği konusu özellikle bütçe tasarılarında sürecin tıkanmasına neden oluyor.

2024 mali yılı bütçesi, yeterince sınır güvenliğine para ayrılmadığı gerekçesiyle Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler tarafından reddediliyor ve ülke bu yüzden, 1 Ekim 2023'ten bu yana geçici bütçelerle idare ediliyor.

ABD Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi üyeleri, Ukrayna ve İsrail'e yapılacak yardımları da kapsayan yaklaşık 95 milyar dolarlık dış yardım paketini benzer gerekçelerle onaylamamak için diretiyor.

Ülkede yapılan bazı anketlerde, Amerikalı seçmenin yasa dışı göçü "ciddi sorun" olarak gördüğü, güvenlik ve ekonomi gibi konularda Trump'a Biden'dan daha çok güvendiği kaydediliyor.