AB'den Gürcistan'a soruşturma çağrısı

DHA
AB Gürcistan
AB'den Gürcistan'a soruşturma çağrısı

AB, Gürcistan seçimlerindeki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği (AB), Gürcistan'da muhalefetin ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin parlamento seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma yapılmasını istedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Konseyi tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Gürcistan'da seçimlerinin ardından yaşananların yakından izlendiği belirtildi. Açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderliğindeki Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu tarafından bildirilen ön bulguların seçimin ‘oy gizliliğinden taviz verildiği, usule ilişkin çeşitli tutarsızlıkların yaşandığı, seçmenlerin sindirildiği ve baskılandığına ilişkin haberlerin kamuoyunun sürece olan güvenini olumsuz etkilediği gergin bir ortamda’ düzenlendiğini gösterdiği bildirildi.

Seçim usulsüzlükleri ve ihlallerine ilişkin iddiaların hızlı, şeffaf ve bağımsız şekilde soruşturulması çağrısı yapılan açıklamada, "Usulsüzlükler açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu, seçim sürecine olan güvenin yeniden sağlanması için gerekli bir adımdır" denildi.