ABD'den Kuzey Kore'ye uyarı: Rejimin sonu olur
ABD, Kuzey Kore’yi kendisine ya da müttefiklerine yönelik herhangi bir nükleer saldırının “Pyongyang rejiminin sonu olacağı” konusunda uyardı.
ABD ile Kuzey Kore arasında nükleer silah gerginliği sürüyor. ABD ile Güney Kore tarafından kurulan Nükleer Danışma Grubu (NCG) dün nükleer caydırıcılık konusunda görüşmeler yapmak üzere ABD’nin başkenti Washington’da bir araya geldi.
NCG tarafından bugün yapılan ortak açıklamada, ABD’nin Kuzey Kore’yi kendisine ya da müttefiklerine yönelik herhangi bir nükleer saldırının “kabul edilemez olduğu ve Pyongyang rejiminin sonu olacağı” konusunda uyardığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, “Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye yönelik herhangi bir nükleer saldırısına hızlı, ezici ve kararlı bir şekilde karşılık verileceği” de yinelendi.
ÇİN İLE KUZEY KORE ANLAŞTI
Kuzey Kore'den üst düzey diplomatik heyetin, Pekin'de temaslarda bulunduğu bildirildi.
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Yardımcısı Sun Veydong, Kuzey Koreli mevkidaşı Pak Myong Ho ile bir araya geldi.
Diplomatlar, heyetler arası görüşmede, ortak kaygı konusu olan sorunlarda görüş alışverişinde bulunurken, iki ülke arasında "stratejik iletişimi ve eşgüdümü güçlendirme" konusunda anlaştı.
Kuzey Kore heyeti, 2019'dan bu yana Çin'e en üst düzey resmi ziyareti gerçekleştirdi.
Çin Başbakan Yardımcısı Liu Guocong başkanlığındaki bir heyet, 9 Eylül'de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) 75. yıl dönümü kutlamaları için Kuzey Kore'yi ziyaret etmişti.
Çin ile Kuzey Kore arasındaki temaslar, Pyonyang yönetiminin son dönemde Rusya ile yürüttüğü üst düzey görüşmelerinin ardından geldi.
Pyongyang yönetimi, Kovid-19 salgının başlamasının ardından Mart 2020'de tüm sınırlarını dış dünyaya kapatmıştı.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez eylülde yurt dışına çıkmış ve Rusya'nın Amur bölgesine geçerek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ekimde Pyongyang'ı ziyaret ederek Kuzey Kore lideri ile görüşmüştü.
ABD'nin don dönemde Kuzey Kore'nin nükleer programı ve güdümlü füze denemelerinin yarattığı tehdide karşı Güney Kore ve Japonya ile savunma alanında işbirliğini artırmasının, Rusya, Kuzey Kore ve Çin arasında stratejik yakınlaşmayı teşvik edebileceği öngörülüyor.
Kim ile Putin görüşmesinin, iki ülke arasında askeri işbirliğine yönelik bir adım olabileceği iddia edilmişti.
Öte yandan Çin ve Rus uçakları, bu hafta içinde ortak devriye uçuşunda, Güney Kore'nin Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ) ilan ettiği bölgeye girmişti.
Kaynak: Ajans Bizim