ABD'den Çin'e karşı dikkat çeken hamle: Replicator!

Askeri teknoloji ABD Çin
ABD'den Çin'e karşı dikkat çeken hamle: Replicator!

ABD Savunma Bakanlığı, özellikle Çin'in askeri gücü karşısında Hint-Pasifik bölgesindeki stratejik avantajını korumayı amaçlayan bir hamleyle "Replicator" olarak bilinen yeni bir girişim başlattı. 

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, bu girişimi, önceki gün Washington’da düzenlenen Ulusal Savunma Sanayi Birliği'nin Savunma için Gelişen Teknolojiler konferansında yaptığı konuşmada açıkladı. 

Doğrudan Çin'i ABD'nin askeri düşmanı olarak nitelendiren “Replicator” girişimi, Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (HKO) hızla artan gücüne karşı koymak üzere tasarlandı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, yıllardır iki milyondan fazla askeriyle dünyanın en büyük askeri gücü olarak varlığını sürdürüyor. Ancak sahip olduğu kitlesel güç, personel sayısının ötesine uzanıyor.

Yüzyılın başından bu yana önemli ölçüde gelişen Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, mütevazı bir ölçekten Çin'in gücünü küresel sahneye yansıtma kapasitesine sahip bir büyük deniz gücüne dönüştü. 

ABD Savunma Bakanlığı, Eylül 2020’de, ABD Donanmasının yaklaşık 293 gemiden oluşan 2020 filosuna karşılık Çin’in 350 gemisi ve denizaltısıyla kendi Deniz Kuvvetlerinin nihayet sayısal olarak aşıldığını kabul etti.

Çin Hava Kuvvetleri

Benzer şekilde Çin Hava Kuvvetleri de yaklaşık 2.000 savaş uçağından oluşan bir filoya sahip ve bunların arasında dünyadaki beşinci nesil savaş uçaklarından biri olan ve yerli olarak geliştirilen J-20 de bulunuyor.

Sayısal olarak geçilen ABD, inovasyon, stratejik düşünme ve teknolojiye güvenerek düşmanlarını geride bırakmayı hedefliyor. 

Hicks, "Starlink'ten Switchblades'e kadar ticarî ve geleneksel olmayan şirketler tarafından geliştirilen yeni teknolojilerin modern askerî saldırılara karşı savunmada nasıl belirleyici olabileceğini Ukrayna'da hepimiz gördük" dedi.

Küçük insansız hava araçları, ticarî pazara girdikten kısa bir süre sonra savaş alanında varlıklarını hızla göstererek daha büyük insanlı sistemlerin hakimiyetine meydan okudu.

Terör örgütü IŞİD, 2014 gibi erken bir tarihte, keşif amacıyla DJI Phantom 3 ve 4 modelleri başta olmak üzere piyasada satılan küçük dört pervaneli dronları kullanmış, daha sonra bunları el bombalarından yapılmış doğaçlama savaş başlıkları kullanan intihar dronlarına dönüştürmüştü. 

 

PHOENIX GHOST

ABD, 21 Nisan 2022'de, Ukrayna için 121 adet "Phoenix Ghost taktik insansız hava aracı" içeren yeni bir askeri yardım paketi sundu. 

Bu insansız hava araçları, ABD ordusunun çeşitli kollarına halihazırda entegre edilmiş olan Switchblade minyatür başıboş mühimmatına benzemektedir. Ancak Phoenix Ghost'un geliştirilmesi hızlandırılmış ve Donbas bölgesindeki Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmıştır. 

Ucuz İHA'lar

Son olarak, belki de yıpratılabilir sistemlerin özünü temsil eden Melbourne merkezli SYPAQ şirketi, Corvo Hassas Yük Teslim Sistemini veya PPDS'yi Mayıs 2023'te Ukrayna ordusuna teslim etti. 

Bu sabit kanatlı İHA'lar ağırlıklı olarak kartona benzer bir malzemeden imal edildikleri için düşük maliyetli ve harcanabilir platformlar. Öncelikle küçük kargo teslimatları için tasarlanan bu İHA'ların 27 Ağustos 2023'te Rusya'daki Kursk Vostoçni havaalanını hedef almak üzere sürü olarak kullanılmış olabileceğine dair spekülatif raporlar bulunuyor.

Hicks, "Kendi kendine giden gemiler, mürettebatsız uçaklar ve daha fazlası için insansız sistemlere zaten yatırım yapıyoruz. Engelleri aşmamız ve değişimi acil olarak sağlamamız gerektiğinden Replicator için büyük bir hedef belirledik. İki yıla kadar birçok alanda, binlerce insansız sistemi sahaya sürmek!" dedi.

Kaynak: Ajans Bizim

ABD Çin