ABD'de 'hayalet şehir' riski! Konya büyüklüğünde bir alan sular altında kalabilir...
Küresel ısınma sonucu deniz seviyesinin yükselmesi, ABD kıyılarını da tehdit ediyor. Hazırlanan bir rapora göre 2100 yılına kadar yükselen sular, Konya büyüklüğünde bir alanı yutabilir. Uzmanlar ABD'de hayalet şehirlerin oluşabileceğini tahmin ediyor.
Küresel ısınma ile buzulların erimesi ve bunun sonucunda deniz seviyelerinin yükselmesi beklenen ve yer yer yaşanan bir senaryo. Güneydoğu Asya, Hollanda ve dünyanın birçok bölgesi sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Ancak yapılan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'nin de su seviyesinin yükselmesinden etkileneceğini söylüyor.
Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan 'Climate Central' (İklim Merkezi) tarafından yayınlanan bir analiz, önümüzdeki 30 yıl içinde yüz binlerce ev, ofis ve diğer özel mülklerin yükselen deniz sebebiyle sular altında kalacağını, bunun da on milyarlarca dolar zarara yol açacağını öngörüyor. Araştırma bulguları, 2022 ile 2050 yılları arasında ABD kıyılarında deniz seviyesinin 30 santimetre yükseleceği ihtimalini gösteriyor.
Climate Central, sadece yerleşim yerlerinin sular altında kalmayacağını, bu felaketin zincirleme bir etkileşim göstererek henüz su baskını olmamış yerlerde de hayalet şehirler yaratacağını öngörüyor.
KONYA BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR ALAN SULAR ALTINDA KALABİLİR
Climate Central'daki araştırmacılar, deniz seviyesindeki muhtemel yükselmeyle ilgili bilimsel verilerin yanı sıra ABD eyaletlerinin gelgit sınırlarıyla ilgili bilgileri topladı ve bunları 50 milyondan fazla kişisel mülkün kayıtlarıyla karşılaştırdı. Bunun sonucunda risk altındaki bölgeler ortaya çıktı.
Yapılan araştırma sonucuna göre, ABD'de 17 bin kilometrekare alandaki 650 bin özel mülkiyetin 2050 yılına kadar sular altında kalması bekleniyor. Sular altında kalabilecek arazilerin kapladığı alan, 2100 yılına kadar 36 bin kilometrekareyi aşabilir. Bu alan Konya ilinin tamamı ile eş değer büyüklükte.
Climate Central'in kıdemli danışmanı Don Bain, ülke genelinde yaklaşık 30 ilçenin kullanılabilir arazilerinin onda birinden fazlasını kaybedeceğini söylüyor. Bain'e göre toplam yüz ilçenin yüzde 2'si sular altında kalabilir.
Yayınlanan raporda, mülklerde oluşacak zararın 108 milyar doları bulacağı ifade ediliyor. Ancak raporun yazarları, felaketten etkilenecek tüm ilçeler için tam mülk değerlerinin bilinmemesinden ötürü toplam zararın çok daha yüksek olabileceğini belirtiyor.
Sular ülke genelinde eşit olarak yükselmeyecek. Don Bain, Doğu Sahili ve özellikle Güneydoğu'nun en çok etkilenen bölge olacağını söylüyor.
ÖNCE YAVAŞ YAVAŞ, SONRA HIZLA...
Değişiklikler de önce yavaş yavaş, sonra hızla gelebilir. Uzmanlar, birçok kentin güvenli olarak bilinen yüksek alanlara kümelendiğini söylüyor. Ancak yükselen denizlerin bu yüksek alanlara da ulaşacağı ifade ediliyor. Don Bain, "Yükselen gelgit hatları, yokuş yukarı ve iç kesimlere doğru hareket edecek" diyor.
Araştırmaya göre, güneydeki Louisiana, ülkenin en savunmasız eyaleti. Eyaletin yüzyılın ortasına kadar topraklarının yüzde 8'inden fazlasını kaybetmesi bekleniyor. Onu, kara kütlesinin yüzde 1,8'ini kaybedeceği öngörülen Florida izliyor.
Climate Central araştırması, yalnızca denize kıyısı olan bölgeleri ele alıyor. Diğer araştırmalar iç bölgelerin ve nehirlere yakın olan yerlerin de önümüzdeki on yıllarda daha büyük sel riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor.
VERGİ TOPLAMAK İMKANSIZ HALE GELECEK
Batan şehirler, ABD ekonomisine de büyük darbe vurabilir. Her mülkten alınan emlak vergileri, şehirler ve ekonomi için oldukça önemli. Sular altında kalan mülkler ise eyaletlerin emlak vergilerinden mahrum kalması anlamına geliyor. Daha az vergi ise ülkeyi derin bir ekonomik krizin içerisine sokabilir. Üstelik mahvolan altyapıyı tekrardan onarmak için yönetimlerin büyük bir kaynak harcaması gerekecek.
Climate Central'ın yaptığı analizlere göre, sadece Florida'da kıyı bölgelerinde yükselen su nedeniyle yüzyılın ortasına kadar 7 milyar dolar değerinde verginin toplanamayacağı tahmin ediliyor. Teksas'ta, öngörülen vergi kaybı yaklaşık 5 milyar dolar iken Kuzey Carolina'da ise bu miktar 4,5 milyar dolar olarak öngörülüyor.
Kaynak: The Washington Post, CBSNEWS
Kaynak: Web Özel