ABD, Yunanistan'a 40 F-35 uçağı satışını onayladı

Ajans Bizim
ABD yunanistan f-35 Askeri teknoloji
ABD, Yunanistan'a 40 F-35 uçağı satışını onayladı
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16'ların Türkiye'ye satışından sonra 40 adet F-35 savaş uçağının da Yunanistan'a satışını onayladı.

ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Yunan hükümetine tahmini değeri 8,6 milyar dolar olan F-35 uçakları ve ilgili donanımın satışını onaylamaya karar verdi" dendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'a 40 adet F-35 savaş uçağı ve ekipmanının satışını onaylayan resmî bildirimi Kongre'ye gönderdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, tavsiye edilen satışın, Yunanistan'ın Hava Kuvvetlerinin modernizasyonuna, savunma kapasitesini geliştirmesine, bölgesel güvenliğin korunması için NATO misyonlarına katkıda bulunmasına, NATO müttefiklerini savunmasına ve ABD ile NATO kuvvetleriyle çalışmayı sürdürmesine yardımcı olacağı belirtildi.

Açıklamada, F-35'lerin Yunan Hava Kuvvetlerinin F-4 ve Mirage 2000 gibi eskiyen uçaklarının yerini alacağı kaydedildi.

Yunanistan ABD'den toplamda 40 adet beşinci nesil savaş uçağı, motor, iletişim ekipmanı, lojistik, eğitim ve destek sistemleri ile yedek parça talep etmişti.

Yaklaşık 8,6 milyar dolar tutarındaki satışın tamamlanması için ABD yönetiminin sunduğu satış bildirimine Kongre'den itiraz gelmemesi gerekiyor.

ABD Kongresi'nin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor. Bu süre zarfında itiraz gelmezse satışın önünde engel kalmıyor. 

İlgili yasaya uyarınca, Kongre’nin NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için de değerlendirmesini 30 gün içinde yapması gerekiyor.

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin değerlendirme ve itiraz hakkı bulunuyor.

Yunanistan, Şubat 2022'de, F-35 alımı için ABD'ye başvuruda bulunmuştu.