ABD üssüne İHA saldırısı: 3 asker hayatını kaybetti

İSTANBUL/HABER MERKEZİ
ABD suriye Lübnan Dünya haberleri Gündem haberleri
ABD üssüne İHA saldırısı: 3 asker hayatını kaybetti

ABD'nin Suriye'de Ürdün sınırı yakınında bulunan üssüne düzenlenen İHA saldırısında 3 asker hayatını kaybetti, 25 asker yaralandı. ABD Başkanı Biden, saldırının sorumlusu olarak İran destekli grupları işaret etti. Biden, "Saldırıya uygun zamanda ve şekilde yanıt vereceğiz." dedi.

ABD'nin Suriye'de Ürdün sınırı yakınında bir üssüne İHA saldırısı düzenlendi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı saldırıda 3 askerin öldüğünü, 25 askerin yaralandığını duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırının arkasında İran destekli grupların olduğunu söyledi. Biden, "Saldırıya uygun zamanda ve şekilde yanıt vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Vurulan hedefin El Tanf üssüne yakın noktada bulunan Kule 22 adlı askeri karakol olduğu belirlendi.

ABD BAŞKANI BİDEN'A ÜST DÜZEY BİLGİLENDİRME

ABD'li üst düzey yetkililer, Başkan Joe Biden'ı, düzenlenen saldırıyla ilgili bilgilendirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Başyardımcısı Jon Finer tarafından İHA saldırısına ilişkin bilgilendirildiğini aktardı.

Öte yandan Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, saldırıyı "alçak ve tamamıyla hakkaniyetsiz" olarak nitelendirerek, ABD askerlerinin, Amerikalıların ve "terörizme karşı beraber mücadele ettikleri" müttefiklerin güvenliği için hayatlarını riske attığını belirtti.

ABD BAŞKAN YARDIMCISI HARRİS: "TÜM SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ"

 ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konuşlanmış ABD güçlerine yönelik insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda ölen 3 ABD askeriyle ilgili "Terörizmle mücadeleye devam edeceğiz ve tüm sorumlulardan hesap soracağız." ifadesini kullandı.

Harris, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eşi Douglas Emhoff ile, hayatını kaybeden 3 ABD'li askerin yasını tuttuklarını belirtti.

Tüm ABD ulusunun ölen askerlerin hizmetlerini ve nihai fedakarlıklarını sonsuza kadar onurlandıracağını vurgulayan Harris, "Doug ve ben, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınlarında İran destekli militan gruplarca düzenlenen alçakça saldırıda hayatını kaybeden 3 ABD'li askerin yasını tutuyoruz. Dualarımız onların sevenleri ve yaralılarla birlikte." ifadesini kullandı.

Harris, "ABD Başkanı Joe Biden’ın da açıkça ifade ettiği üzere, terörizmle mücadeleye devam edeceğiz ve tüm sorumlulardan hesap soracağız." açıklamasında bulundu.

ABD'Lİ SENATÖR CORNYN: "TAHRAN'I HEDEF ALIN"

ABD'li Senatör John Cornyn, saldırıya dair sosyal medya hesabı X'te yayımladığı paylaşımda "Tahran'ı hedef alın" diyerek misilleme çağrısında bulundu.

Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana ilk kez ABD askerleri öldü.

ABD, Orta Doğu'da en son 2020'de Irak'ta askerini kaybetmişti. Irak’taki Taci Askeri Üssü'ne düzenlenen roketli saldırıda 2 Amerikan askeri öldürülmüştü. O dönemde saldırıdan İran destekli milisler sorumlu tutulmuştu.

ÜRDÜN: SALDIRI SURİYE TOPRAKLARINDA GERÇEKLEŞTİ

Ürdün hükümeti, ABD kuvvetlerine yönelik saldırının ülke topraklarında değil Suriye sınırındaki Tenef Üssü'nde gerçekleştiğini duyurdu.

Ürdün hükümet sözcüsü Muhenned Mubaydin, El-Memleke TV'ye 3 ABD askerinin öldüğü, 25'inin yaralandığı saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Mubaydin, ABD güçlerine yönelik saldırının Ürdün topraklarında değil Suriye sınırı yakınlarında gerçekleştiğini ve Tenef Üssü'nün hedef alındığını bildirdi.

ABD askerlerinin konuşlandığı Tenef Üssü, Suriye-Irak-Ürdün üçgeninde yer alıyor.

ABD'nin açıklamasında ise saldırının Ürdün’ün kuzeydoğusunda, Ürdün topraklarında gerçekleştiği bildirilmişti.