ABD Temsilciler Meclisi'nden Trump'a "İran" engeli

ABD Temsilciler Meclisi'nden Trump'a "İran" engeli

ABD Temsilciler Meclisi, 1973 tarihli Savaş Yetkisi Yasası uyarınca Başkan Donald Trump'ın İran'a yönelik askeri eylemlerine kısıtlama getiren karar tasarısını onayladı.

ABD Temsilciler Meclisi, İranlı komutan Kasım Süleymani'nin öldürülmesine yanıt olarak İran'ın, Irak'ta ABD askerinin konuşlu bulunduğu Ayn el-Esed hava üssünü vurmasının ardından Başkan Donald Trump'ın İran'a karşı askeri eylemlerini kısıtlayan tasarıyı onayladı. 1973 tarihli Savaş Yetki Yasası kapsamında Trump'ın İran'a yönelik eylemlerini kısıtlamaya dönük karar tasarısı, 194 'hayır' oyuna karşı 224 'evet' oyuyla Meclis'ten geçti, 13 vekil ise tarafsız kaldı.

PELOSİ: İZİN VERMEYECEĞİM

Diğer yandan sembolik bir anlam taşıyan ve bu sebeple Trump'ın imzasına ihtiyaç duyulmayan söz konusu tasarının, Temsilciler Meclisi tarafından başkana gönderilen "güçlü bir mesaj" olduğu belirtildi.

Tasarıya ilişkin açıklama yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, "Söz konusu tasarı için bu yolu seçmemizin sebebi, başkanın imzasına ihtiyaç duymamasıdır. ABD Kongresi'nin bu beyanının, başkanın veto edip etmeyeceği düşüncesiyle yok edilmesine izin vermeyeceğim." dedi.

Bu arada, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senatoya da sunulan benzer bir tasarının, yakında oylanması bekleniyor.

TRUMP'IN SÜLEYMANİ TALİMATI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Trump'ın İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi talimatını vermesi, özellikle Demokrat siyasetçiler arasında tepki çekmiş, bu talimatla "ABD'nin yeni bir savaşa sürüklendiği" yönünde görüş bildirmişlerdi.

son dakika son dakika haber