ABD onu arıyor! Kendisine 'Tanrının Oğlu' diyen tarikat lideri...

Filipinler
ABD onu arıyor! Kendisine 'Tanrının Oğlu' diyen tarikat lideri...

ABD, Filipinler'de oldukça ünlü olan ve kendisine "Tanrının Atanmış Oğlu" diyen tarikat lideri Apollo Quiboloy'un peşine düştü. Üyelerini kendisiyle cinsel ilişkiye zorlayan Quiboloy'un Filipinler Cumhurbaşkanı Duterte ile yakınlığı ise dikkat çekiyor. İşte korkunç iddialar...

Kendisini “Tanrının Atanmış Oğlu” olarak adlandırıyor, televizyonda yayınlanan ayinleri sırasında genç kadınlardan oluşan bir koro onu öven şarkılar söylüyor... Bir zamanlar emredip bir depremi durdurmayı başardığını iddia eden bu adam, 2016'daki seçim kampanyası için Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte'ye özel jetini ve helikopterini tahsis etmesiyle de tanınıyor.

“İsa Mesih'in Krallığı, Her İsmin Üstündeki Ad” (KOJC) olarak bilinen kilisenin lideri Apollo Quiboloy, şimdilerde ise sahte bir hayır kurumu üzerinden para toplayarak üyelerini gizlice ABD'ye sokmakla, fuhuş odaklı insan kaçaklığıyla ve yardıma muhtaç müritlerini “kutsayacağı” iddiasıyla cinsel ilişkiye zorlamakla ve maddi-manevi istismar etmekle suçlanıyor.

ABD Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, 18 Kasım'da ABD savcılarının Quiboloy ve Filipinler merkezli söz konusu mega kilisesinin birkaç üst düzey yöneticisi hakkında yukarıda sözü geçen suçlamalar çerçevesinde bir operasyon düzenlediklerini açıkladı.

2020'nin başlarında kilisenin yöneticisi olan üç kişi hakkında hazırlanan iddianameye Quiboloy ve beş isim daha eklendi. Quiboloy haricindeki isimlerin tamamı ise kadın.

'TANRININ İSTEĞİ: GECE GÖREVİ'

İddianameye göre, 71 yaşındaki Quiboloy ve iki sanık, yaşları 12 ile 25 arasında değişen kadınları ve kız çocuklarını “pastoral” olarak adlandırılan kilisenin sözde dini görevlilerine kişisel asistan olarak işe aldıkları iddia ediliyor. Kurbanlardan daha sonra Quiboloy'un yemeklerini hazırlamaları, evlerini temizlemeleri, ona masaj yapmaları ve “gece görevi” denilen görev kapsamında Quiboloy'la cinsel ilişkiye girmeleri istenmiş. İddianamede, kurtulmayı başaran ve üçü fuhuş ticareti esnasında reşit olmayan beş kadının açıklamalarına başvuruldu.

Beş isim de “gece görevinin” kendilerine “Tanrının isteği” olarak hatta bir ayrıcalık olarak lanse edildiğini ve “Tanrının Atanmış Oğlu'na bağlılığın gerekli bir göstergesi” olarak aktarıldığını ifade etti. İfadelere göre kurbanlar tereddüte düştüklerinde sanıkların onlara “İçinizde şeytan var, sonsuza dek lanetlenme riski alıyorsunuz” diyordu.

Quiboloy'un, KOJC'den ayrılmaya çalışan, gece görevine gelmeyen veya diğer erkeklerle iletişim kuran kadınları tehdit ettiği ve fiziksel olarak taciz ettiği de iddia ediliyor.

TEHDİTLER, HEDEF GÖSTERMELER

Kurbanlar ne zaman kaçmayı başarsalar, Quiboloy vaazlarını ve yayın platformlarını kullanarak onları ebedî bir lanetle karşı karşıya olduklarını söyleyerek tehdit ediyor ve “önlerine gelenle cinsel ilişkiye giriyorlar” diyerek açıkça kurbanları hedef gösteriyordu.

Bunların yanında ABD Adalet Bakanlığı ise sanıkların, kaçak yollarla üretilen ve elde edilen sahte vizelerle kilise üyelerinin ABD'ye kaçırıldığını ve bu insanların ABD'de sahte bir hayır kurumu için bağış toplamaya zorlandığını öne sürüyor. Üyeler aynı zamanda burada kalabilmeleri için sahte evlilikler yapmaya ve sahte öğrenci vizeleri almaya zorlanıyordu.

Soruşturmalar, bu faaliyetlerin 2002'de başlamış ve en az 2018'e kadar sürmüş olabileceğini ortaya çıkardı. Filipinler'de olduğuna inanılan Quiboloy da dahil olmak sanıklardan üçü henüz yakalanamadı.

Quiboloy, FBI tarafından özel jetinde çoraplara doldurulmuş 350 bin dolar nakit para ve silah parçaları bulmasının ardından 2018'de Honolulu havaalanında kısa süreliğine gözaltına alınmıştı. Ayrıca Quiboloy, 2019 yılında Filipinler'in Davao şehrinde eski bir takipçisi tarafından tecavüz, çocuk istismarı ve insan ticareti yapmakla suçlanmış ancak iddiaları reddetmişti.

7 MİLYON ÜYESİ BULUNUYOR

Söz konusu kilisenin dünya çapında 7 milyon üyeye sahip olduğu iddia ediliyor ve kilisenin merkezi olarak Davao gösteriliyor. Davao, Quiboloy'un uzun yıllardır arkadaş olan ve manevi danışmanlık yaptığı Filipinler Cumhurbaşkanı Duterte'nin geçmişte 22 yıl boyunca belediye başkanlığı yaptığı şehir olarak biliniyor.

Quiboloy gibi televizyondan vaazlar veren büyük kitlelere hitap eden isimler Filipinler'de hatırı sayılır bir güce sahipler ve birçok politikacı, takipçilerinden “blok oy” alma umuduyla onların desteğini talep ediyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Vice'ta “Pastor Claiming to Be ‘Son of God’ Charged With Sex Trafficking” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Filipinler kilise