ABD'de silahlarla ayin yapan tarikat talim için arsa aldı! Peki kim bunlar?

ABD
ABD'de silahlarla ayin yapan tarikat talim için arsa aldı! Peki kim bunlar?
Rod of Iron Ministries adlı dini örgütün lideri Hyung Jin Moon yaptığı yayınlarla ideolojilerini yaymaya ve kitlesini büyütmeye çalışıyor. Fotoğraf: Instagram/rodofironministries

Kendini 1954'te mesih ilan eden ve 2012'de yaşamını yitiren tarikat liderinin oğlu da aynı yolda. Hyung Jin “Sean” Moon ve tarikatı 53 hektarlık bir arazi satın aldı. Silahlarla ayinlerini gerçekleştiren grubun araziyi eğitim için kullanacak olması endişe yaratıyor. Peki kim bunlar?

ABD'nin iç siyasetinde yıllardır en çok tartışılan konulardan biri hiç kuşkusuz anayasayla korunan bireysel silahlanma hakkı. Ülkede zaman zaman meydana gelen silahlı saldırıların ardında da bu otomatik silahlar ve tabancalar almayı kolaylaştıran hakkın yattığı, özellikle Demokratlar cephesince sıklıkla öne sürülüyor.

Ancak bu tartışmanın siyasi söylemleri aşan bir boyutu da var. Güney eyaletlerinden Tennessee'de yaşanan bir gelişme tüyleri diken diken etmeye yetecek cinsten. Rod of Iron Ministries (kabaca Demir Rahipler Kuvveti şeklinde çevrilebilir) adlı bir dini topluluk yaklaşık 53 hektarlık bir arazi satın aldı.

PEKİ BUNDA GARİP OLAN NE?

Açıkça ibadetlerini ellerinde otomatik silahlarla gerçekleştiren bu topluluk söz konusu arsayı eğitim ve talim merkezi olarak kullanacağını öne sürüyor. Mekanı ayrıca bir ruhani inziva bölgesi olarak da kullanacağını belirten grubun inziva amacından çok talim amacı dikkat çekmekte.

ABD'de silahlarla ayin yapan tarikat talim için arsa aldı! Peki kim bunlar? - Resim : 1
Hyung Jin "Sean" Moon ve eşi Hyun Shil Kang. Fotoğraf: Reuters

Grup ayrıca tahmin edileceği üzere sıkı bir Donald Trump ve MAGA fikrinin destekçisi.

1980'de Ronald Reagan'ın kullandığı, daha sonra 2016'da Donald Trump'a seçimi kazandıran slogan olan “Make America Great Again” (MAGA: Amerikayı Yeniden Harika Yap) ağırlıklı olarak muhafazakar beyazlar tarafından benimsenirken radikal bir hava da barındırmakta.

Bu sloganı destekleyen söz konusu topluluk, dini törenlerini yarı otomatik hafif tüfeklerin ABD'deki en popüleri olan AR-15'lerle yapıyor. Dini topluluğun lideri ise Hyung Jin “Sean” Moon. Bu dönemde aşı karşıtı paylaşımları ve komplo teorileriyle öne çıkan Moon, aslında tanınan bir isim.

BABASI 'MESİH'Tİ!

Hyung Jin “Sean” Moon, 2012'de yaşamını yitiren Sun Myung Moon'un oğlu. Mesih olduğunu iddia ederek 1954 yılında Birleşik Kilise (Unification Church) adını verdiği bir kilise kuran ve Kutsal İlke (Divine Principle) isimli bir kitaba imza atan Baba Moon, takipçileri tarafından mesih olarak kabul ediliyordu.

Şimdi de oğlu “İkinci Kral” olarak mermilerden yapılmış bir taç takmakta ve doğada atış talimleri yapmakta. Babasının vefatından sonra “şeytani” olarak tanımladığı annesiyle ayrı düşen ve ayrılıp kendi kilisesini kuran Hyung Jin “Sean” Moon, 2017'de, Kahr Arms adlı bir silah üreticisinin CEO'su olan kardeşi Kook-jin “Justin” Moon'la ve yüzlerce takipçisiyle kendi kilisesini kurmak üzere yola çıktı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hyungjin Moon (@rodofironministries)'in paylaştığı bir gönderi

CAPITOL BASKINI'NDA DA VARDI!

ABD'yi ve tüm dünyayı şoke eden Capitol Baskını'nda da yer alan Moon, Mayıs 2021'de de gündeme gelmişti. O dönemde de Texas'ta 40 dönümlük bir arazi satın alan kilisenin yavaş yavaş militarize olması endişe yaratıyor. Bununla birlikte internet üzerinden yayınlar yapan Demokratlar ve Trump karşıtlarını sert ifadeler ve komplo teorileriyle hedef alan Moon, kilisesinin Tennessee'de satın aldığı arazide bir ilkokul da inşa edileceğini belirtiyor.

Yazının başında ifade ettiğimiz anayasal hak bu noktada değinilmesi gereken konu. “Second Amendment” olarak bilinen ifade ile ABD Anayasası'nın ikinci ek maddesi kastediliyor. Söz konusu madde şu şekilde:

“Düzenli bir milis gücü, hür bir eyaletin güvenliği için zorunlu olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlal edilmeyecektir.”

Aslında kafa karıştıran ifade “düzenli bir milis gücü” ifadesi. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda büyük rol oynayan milisleri güvence altına alan madde, günümüzde ise radikal silahlı grupları cesaretlendiriyor. Bu madde teoride bir ABD başkanının diktatörleşmesine ve krallaşmasına karşı bir güvence konumunda.

BÜYÜK BİR GÜÇ...

Ulusal Silah Birliği (NRA) ve Amerikan Silah Sahipleri (GOA) gibi organizasyonlar yaptıkları yayınlar ve destekçileriyle özellikle muhafazakar eğilimli Güney eyaletlerinde önemli bir güce sahip. Moon ve tarikatı da Second Amendment'a sığınıyor.

Ancak ülkede endişe veren konu ise bu grupların ne zaman harekete geçmeye karar verecekleri bir “endişeye” sahip olacakları. Hangi noktada ülkeyi “tehlikede” görecekleri ve hangi koşullarda harekete geçeceklerini tahmin etmek çok güç bu da ciddi bir problem olarak Demokles'in kılıcı gibi ABD'nin tepesinde sallanmakta.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Vice'ta Tess Owen imzasıyla yayınlanan "MAGA Gun Church That Worships With AR-15s Has Bought a Giant Mountain Property in Tennessee" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD silah bireysel silahlanma