ABD dondurucu soğuklarla savaşırken, 'Yalnızca güçlüler hayatta kalır' diyen Belediye Başkanı istifa etti

ABD hava durumu
ABD dondurucu soğuklarla savaşırken, 'Yalnızca güçlüler hayatta kalır' diyen Belediye Başkanı istifa etti

ABD'nin iç ve güney eyaletlerini etkisi altına alan sert kış şartları hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Şu ana kadar dondurucu soğuklarda 38 kişi hayatını kaybederken, milyonlarca kişi elektriksiz kaldı. Bu sırada bir istifa da yaşandı...

ABD'nin Teksas eyaletinde dondurucu soğuk ve kar fırtınası nedeniyle en az 21 kişi hayatını kaybederken, milyonlarca kişi elektriksiz kaldı. Üç gündür kış fırtınasının etkisini gösterdiği eyaletteki Colorado şehrinin Belediye Başkanı Tim Boyd, sosyal medya hesabından, "Yerel yönetim vatandaşlara yardım etmek zorunda değil" paylaşımında bulundu. 

"BATIN YA DA YÜZÜN BU SİZİN SEÇİMİNİZ"

Tim Boyd, yaptığı paylaşıma ek olarak, "Kimse size veya ailenize hiçbir şey borçlu değil; ne de böyle zor zamanlarda sizi desteklemek yerel yönetimin sorumluluğunda değil. Batın ya da yüzün, bu sizin seçiminiz. Bu şehir ve bu ülke size hiçbir şey borçlu değil. Yardım dilenen insanlardan bıktım ve yoruldum. Elektriğiniz yoksa, kendinizi sıcak ve güvende tutacak bir plan yaparsınız. Suyunuz yoksa hayatta kalmak ve ailenize su sağlamalısınız. Birinin gelip sizi kurtarmasını beklemeyin. Yalnızca güçlüler hayatta kalacak" ifadelerine kullandı. Boyd’ın paylaşımına yüzlerce kişi tepki gösterdi. Body, gelen tepkiler üzerine istifa etti.

"MUSLUK SULARININ KAYNATILMASI" ÇAĞRISI

Aşırı düşük sıcaklıkların, eyaletin içme suyu sisteminin altyapısına zarar vermesi nedeniyle Teksaslı yetkililer, eyalet nüfusunun dörtte birine denk gelen 7 milyon kişiye "musluk sularını tüketmeden önce kaynatmaları" çağrısında bulundu.

Teksas Valisi Greg Abbott, su borularındaki donmayı önlemek için vatandaşların muslukları açık bırakması sonucu eyalet genelinde tazyikin düştüğü uyarısında bulunarak, muslukların kapatılmasını istedi.

Kötü hava şartları sebebiyle Louisiana eyaletinde New Orleans ve Shreveport gibi bazı şehirlerdeki içme suyu sisteminin zarar görmesi nedeniyle, şehirdeki bazı hastane ve bakımevlerine itfaiye araçlarınca içme suyu taşındı.

Kuzey Kutbu'ndan ABD'nin iç ve güney bölgelerine inen dondurucu soğukların bu hafta sonundan itibaren etkisini kaybetmesi bekleniyor. ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, ülkenin iç ve güney eyaletlerinde hayatı durma noktasına getiren kar ve buzlu havanın, bugün ve yarın Atlantik kıyısı üzerinden kuzeydoğu bölgesinde etkili olacağını duyurdu.

Başkent Washington’dan Boston’a kadar geniş bir alanda devam edecek kar yağışında, New York’ta kar kalınlığının 20 santimetreye kadar çıkabileceği bildirildi.

Dondurucu soğuk ve buzlanma nedeniyle ülkenin kuzeybatısı Oregon’dan güneyindeki Teksas’a şimdiye kadar en az 38 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Bu ölümlerin, yollarda buzlanma nedeniyle meydana gelen trafik kazaları ile elektrik kesintilerinden sonra araçlarında ısınmak isteyen ailelerin karbonmonoksit zehirlenmesi ve evdeki ocaktan çıkan yangınlardan kaynaklandığı bilgisi paylaşıldı.

BIDEN OKLAHOMA'DA ACİL DURUM İLAN ETTİ

ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), ABD Başkanı Joe Biden’ın Oklahoma eyaletinde kış fırtınası ve olumsuz hava şartları nedeniyle acil durum ilan ettiğini açıkladı. FEMA’dan yapılan açıklamada, “Başkan Joseph Biden, Oklahoma Eyaleti'nde bir acil durum olduğunu açıkladı ve 8 Şubat 2021'de başlayan ve devam eden şiddetli bir kış fırtınasından kaynaklanan acil durumlar nedeniyle müdahale çabalarını desteklemek için federal yardım emri verdi” ifadelerine yer verildi. 

ÜLKEDE 2 BİN FARKLI SICAKLIK REKORU KIRILDI

Amerikan medyasının meteoroloji birimine dayandırdığı verilerine göre, yalnızca geçen hafta 2 bin farklı sıcaklık rekoru kırıldı. Öte yandan, Dallas-Fort Worth'te 1903 yılından bu yana en soğuk gün yaşandı, sıcaklık eksi 17 dereceye kadar düştü. ABD medyası, toplam 105 milyon Amerikalı ağır kış şartları altında yaşadığını belirterek, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin ülkenin yüzde 75'inin kar altında olduğunu açıkladığını aktardı. Teksas eyaletinde ise, kar fırtınası nedeniyle en az 21 kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi elektrik kesintileri ile mücadele ediyor.

Kaynak: AA

ABD Teksas kış soğuk hava