ABD istihbaratı: Çin demokrasi ve özgürlüğün en büyük tehdidi

ABD Çin
ABD istihbaratı: Çin demokrasi ve özgürlüğün en büyük tehdidi

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe basına yaptığı açıklamada, Çin'in İkinci Dünya Savaşından bu yana "demokrasi ve özgürlüğe en büyük tehdit" olduğunu söyledi

ABD ile Çin arasındayaşanan gerilim devam ediyor. ABD'de 3 Kasım'da gerçekleştirilen başkanlık seçiminde Donal Trump, Joe Biden'a görevi devretmeye hazırlanırken, Trump yönetimi gider ayak Çin'e karşı sert tavır almayı sürdürüyor.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe basına verdiği haftalık brifinginde Pekin yönetiminin ABD ile çatışmaya hazırlandığını ve dünyaya "ekonomik, askeri ve teknolojik olarak" hakim olma niyetinde olduğunu söyledi.

ÇİN'E KARŞI İLGİNÇ BENZETME

Ulusal İstihbarat Direktörü, Çin'in Rusya'nın yerini aldığını belirterek Çin için "soy, kopyala ve değiştir" olarak tanımladı. Ratcliffe, ABD'nin her yıl 500 milyar dolarlık fikri mülkiyetinin çalındığını ifade etti. Ratcliffe, ABD istihbaratının Çin'in "biyolojik olarak geliştirilmiş yeteneklere sahip" askerler geliştirmek amacıyla birlikler üzerinde "insan testi" yaptığını saptadığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da geçtiğimiz günlerde, Çin Komünist Partisi'nin İttifakın güvenlik menfaatleri için teşkil ettiği tehdide vurgu yaparak Çin Komünist Partisi'nin kötü niyetli faaliyetlerine karşı daha fazla iş birliği çağrısında bulunmuştu. 

YENİ VİZE KISITLAMALARI GETİRİLDİ

New York Times'ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkeye seyahat eden Çin Komünist Partisi (ÇKP) üyeleri ve ailelerine yeni kurallar getirildiği duyuruldu.

Açıklamada, ÇKP üyeleri ve aileleri için seyahat vizelerinin sınırlandırılması kararı alındığı, bu kapsamda, söz konusu kişiler için seyahat vizelerinin geçerlilik süresinin en fazla 1 ay olacağı ve tek girişle sınırlandırılacağı belirtildi.

Vize kısıtlamasının 270 milyona yakın Çinliyi etkilemesi bekleniyor. Çin vatandaşları gibi ÇKP üyeleri de 10 yıla kadar ABD ziyaretçi vizesi alabiliyordu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD'nin ÇKP üyeleri ve yakınlarını hedef alan vize kısıtlamasına tepki gösterdi.

Hua, ABD'nin söz konusu adımına ilişkin Çin'e yönelik siyasi baskının tırmandırılması ve ABD'deki aşırıcı Çin karşıtı güçler tarafından oluşturulan ideolojik önyargı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi, denetim standartlarına uymayan bazı Çinli şirketlerin, hisselerini ABD borsalarında listelemelerini engelleyebilecek yasa tasarısını onayladı. Ayrıca, ABD, Uygur Türklerinin zorla çalıştırılmasını gerekçe göstererek Sincan Üretim ve İnşaat Şirketinden (XPCC) pamuk ürünlerinin ithalatını yasakladı.

 

Kaynak: İHA

ABD Çin