ABD ile Çin arasında şimdi de anal korona testi tartışması başladı, Çin iddiaları yalanladı

ABD Çin koronavirüs
ABD ile Çin arasında şimdi de anal korona testi tartışması başladı, Çin iddiaları yalanladı

Çin'de koronavirüs testi için burun ve boğazdan alınan sürüntü testlerinin yanı sıra artık anüs bölgesinden de örnek alındığı iddiaları gündeme düşmüştü. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'li diplomatlara uygulandığı söylenen anal koronavirüs testiyle ilgili açıklama geldi

Geçtiğimiz ay gündeme gelen Çin'de koronavirüs testi uygulamasında yeni bir yönteme geçildiği, salgının başından beri burun ve ağızdan alınan sürüntülerle yapılan koronavirüs testinin artık anüsten alınan örneklerle de yapılacağı yönündeki haberlere ilişkin, Çin'den açıklama geldi.

ABD merkezli medya kuruluşu Vice’ın ABD İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa dayandırarak yaptığı haberine göre, anüs koronavirüs testinin bir hata sonucu istendiği ve Çin'in ABD’li diplomatlardan bu tarz testler istemeyeceğini söylediği bilgisi yer aldı.

ABD'li bir diplomat, Çin makamlarınca ABD personeline anal koronavirüs testi uygulaması yapılmasına karşın uyarıda bulundu. Ülkedeki ABD'li diplomatlar, bu uygulamadan şikayetçi olunca, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD merkezli medya kuruluşu Vice'da yer alan iddialara yanıt verdi. 

Dün, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Dışişleri Bakanlığı bu tür testleri asla istemedi. Bazı personellerin bu uygulamaya maruz kalmasına ise tepkimizi gösterdik. Bakanlıktan ise bunun hata olduğu ve diplomatik personellerin anal test zorunluluğundan muaf tutulacağına dair de güvence aldık. Personele ise, kendilerinden böyle bir test istenmesi durumunda, reddetmeleri talimatını verdik" dedi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, "Bildiğim kadarıyla Çin hiçbir zaman ABD'li diplomatlardan anal koronavirüs testi istemedi" açıklaması yaptı. 

ANÜS YOLUYLA TESTİN DAHA GÜVENİLİR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLAR

ABD'li bir diplomat, CNN'e yaptığı açıklamada, kendi personellerinin Çin'de böyle uygulamaya maruz kalmamaları için Çinlilerle uzun süredir pazarlık yaptıkları iddiasında bulunmuştu. 

Çin'deki uzmanlar, anüs bölgesindeki virüslerin, vücudun diğer bölgelerine göre daha yoğun olduğunu ve daha uzun yaşadığını, anüs bölgesinden alınan örneklerle yapılan Kovid-19 testlerinin daha doğru sonuçlar verebileceğini söylüyor. Ancak bu yolla örnek almanın çok da uygun olmadığını söyleyen Çinli uzmanlar, bunun sadece karantina merkezlerinde kalanlar üzerinde denebileceğini vurguladı.

Başkent Pekin'de bir okulda anüs örnekleriyle alınan Kovid-19 testi uygulaması sonrası, ağız ve burundan alınan örneklerden daha doğru sonuçlar verebileceği görüşü öne çıkmıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Çin koronavirüs ABD