ABD Idalia fırtınası için teyakkuzda! Olağanüstü hal kararı alındı... Bünyamin Sürmeli değerlendirdi

ABD Dünya haberleri hava durumu

ABD yeni bir fırtına için teyakkuzda. Florida'ya ulaşması beklenen Idalia fırtınası Küba'nın batısını vurdu. Ancak Florida'ya ulaşmadan önce etkisini artırması bekleniyor.

Beklenen fırtına Küba'nın batısında etkili oldu. Saatteki hızı 130 kilometreyi bulan rüzgar, bölge halkına zor anlar yaşattı. Su baskınlarının yaşandığı bölgelerden tahliyeler başladı.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, fırtınanın Florida kıyılarını kategori 3 şiddetinde vuracağını ve fırtına dalgasına sebep olacağını açıkladı. Daha fırtına vurmadan acil durum ilan edilen eyalette market rafları boşaldı, benzinlikler önünde uzun kuyruklar oluştu. Ulusal muhafızlar ve arama kurtarma ekipleri beklemede...

Idalia fırtınasının karaya çıkmadan önce, birkaç hortuma sebebiyet verebileceği, şiddetli yağmurun, Florida'nın batı kıyısı ve güney Georgia'nın bazı kısımlarında ani su baskınlarına neden olabileceği belirtildi.

Haber Global Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli,  Idalia fırtınasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sürmeli, "Bu gelen kasırga beklenen kategori 3'ün üzerine çıkma olasılığı var. Yani çok kötü bir tablo oluşturma ihtimali var. Sistemin merkezinin giriş yaptığı alanda yaklaşık 4 metre yüksekliğinde su seviyesi görülebilecek. 4 metre yüksekliğindeki dalganın kara üzerinde ilerleyebileceği düşünülüyor. Bu tür sistemlerin istatistiğine bakıldığında." diye konuştu.

 



 

Kaynak: Haber Global TV

ABD Idalia fırtına meteoroloji hava durumu