ABD, el konulan binlerce İran silahını ve mühimmatını Ukrayna'ya gönderiyor

ABD İran Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
ABD, el konulan binlerce İran silahını ve mühimmatını Ukrayna'ya gönderiyor
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Merkez Komutanlığı yaptığı açıklamada, el konulan bir milyondan fazla İran mühimmatını Ukrayna silahlı kuvvetlerine transfer ettiğini duyurdu. CENTCOM nakliye işleminin Pazartesi günü gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada "Hükümet bu mühimmatların mülkiyetini 20 Temmuz 2023 tarihinde, Adalet Bakanlığı'nın İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (IRGC) karşı açtığı sivil el koyma davası yoluyla elde etti" denildi.

Adalet Bakanlığı, mart ayında, Donanmanın Yemen'e giderken İran'dan ele geçirdiği bir milyon İran mühimmatı, roket güdümlü el bombaları için binlerce yakınlık fünyesi ve roket güdümlü el bombaları için binlerce kilo itici gazın müsaderesini talep ettiğini duyurmuştu.

Açıklamada, "Bu mühimmatlar ilk olarak ABD Merkez Komutanlığı deniz kuvvetleri tarafından 9 Aralık 2022'de MARWAN 1 adlı devletsiz dhow'da ele geçirilmiştir. Mühimmatlar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2216 sayılı kararını ihlal ederek DMO'dan Yemen'deki Husilere transfer ediliyordu" denildi.

Biden yönetimi aylardır, Orta Doğu'daki CENTCOM tesislerinde depolanan el konulmuş silahların Ukraynalılara yasal olarak nasıl gönderileceğini değerlendiriyordu.

Çoğu Yemen'e gönderilen silahlar

Geçtiğimiz yıl boyunca ABD Donanması, İran'ın Yemen'e silah sevkiyatında kullandığı gemilerde binlerce İran saldırı tüfeği ve bir milyondan fazla mühimmat ele geçirdi. Sıklıkla bölgesel ortak güçlerle birlikte gerçekleştirilen ele geçirmeler, geçmişte Yemen'deki Husilere silah kaçırmak için kullanılan rotalar üzerindeki küçük vatansız gemileri hedef alıyor.

CNN'in haberine göre, Ocak ayı ortasında ABD, İran'dan Yemen'e giden 3.000 saldırı tüfeğinin yanı sıra 23 güdümlü tanksavar füzesinin ele geçirilmesinde Fransız güçlerine yardımcı oldu. Ele geçirmenin ardından ABD el konulan silahları teslim aldı.

Merkez Komutanlığı'na göre bu yasadışı silah engellemesi, ABD ve ortaklarının toplam 5,000 silah ve 1,6 milyon mermi ele geçirdiği iki aylık bir dönemi tamamladı.

Yetkililer, Adalet Bakanlığı ve savunma yetkililerinin silahları Ukrayna'ya göndermek için yasal bir yol bulmak üzere birlikte çalıştıklarını ve bunun bir yolunun da ABD'nin sivil el koyma yetkileri olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı bu yıl İran'dan ele geçirilen mühimmat ve silahlar için en az iki el koyma başvurusunda bulundu. Mart ayındaki duyurunun yanı sıra, Adalet Bakanlığı temmuz ayında ABD Donanması tarafından İran'dan ele geçirilen "9,000'den fazla tüfek, 284 makineli tüfek, yaklaşık 194 roketatar, 70'ten fazla tanksavar güdümlü füze ve 700,000'den fazla mühimmat" için el koyma talebinde bulunduğunu açıklamıştı. 

Kaynak: Ajans Bizim

ABD İran ukrayna Rusya Ukrayna savaşı