ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i aradı

Azerbaycan ABD Dünya haberleri
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i aradı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i aradı. Telefon görüşmesinde, Ermenistan silahlı kuvvetlerine yönelik terörle mücadele tedbirleri sonrasında Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki mevcut duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Azerbaycan cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 26 Eylül'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i aradı.

Açıklamada, görüşmeye ilişkin "Telefon görüşmesinde, Ermenistan silahlı kuvvetlerine yönelik terörle mücadele tedbirleri sonrasında Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki mevcut duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Devletimizin başkanı, 24 saatten kısa sürede tamamlanan terörle mücadele tedbirleri sırasında sadece askeri tesislerin hedef alındığını ve sivil halkın zarar görmediğine dikkat çekti.

ABD tarafına, yasadışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin şu anda silahsızlandırıldığı ve Azerbaycan topraklarından uzaklaştırılma işlemlerinin gerçekleştirildiği bilgisi verildi. Son beş gün içerisinde yüzlerce askeri teçhizat, silah ve askeri malzemeye el konulduğu vurgulandı.

Azerbaycan'da akredite olan yabancı ülkelerin askeri temsilcileri ile BM Mukim İrtibat Bürosu temsilcisinin toplanan silah ve askeri teçhizatı denetlediği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'da yaşayan diğer etnik azınlıklar gibi Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni vatandaşların da haklarının ülke mevzuatı ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde güvence altına alındığını vurguladı.

Devlet başkanı, Azerbaycan temsilcileri ile Ermeni sakinlerin temsilcileri arasında yeniden entegrasyon yönünde diyalog yürütüldüğünü, Azerbaycan tarafından Ermeni sakinlere insani yardım gönderildiğini ve bölgede altyapının onarıldığını kaydetti.

Ermeni vatandaşlara yardım sağlanması yönünde Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ile işbirliğinin yürütüldüğü, Azerbaycan tarafının, Türkiye'de akredite olan BM Mukim İrtibat Bürosu'na bir ziyaret düzenlemeye hazır olduğu dikkat çekti. ülkemiz yakın gelecekte Azerbaycan'ın Karabağ bölgesine gidecek.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise durumdan duyduğu endişeyi dile getirerek, bölgede istikrarın sağlanmasının ve yerel Ermenilerle diyaloğun sağlanmasının önemli olduğunu söyledi." detaylarına yer verildi. 

 

Kaynak: Haber Global TV

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Karabağ