Trump'tan 7 saatten uzun sessizlik! İşte ABD başkanlarının kayıp kayıtları

ABD donald trump
Trump'tan 7 saatten uzun sessizlik! İşte ABD başkanlarının kayıp kayıtları
ABD Başkanı Donald Trump, hakkında Kongre baskınındaki rolü sebebiyle işlem başlatılmıştı. Fotoğraf: Reuters

45. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre baskınının olduğu o tarihi günde 7 saatten fazla Beyaz Saray'da 'resmi' olarak kimseyle telefon görüşmesi yapmadığı ortaya çıktı. Bu durum akıllara Amerikan başkanlarının 'buharlaşan' konuşmalarını getirdi.

Modern zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri tarihinin 11 Eylül saldırılarının ardından en büyük krizlerden biri geçen yıl 6 Ocak'ta gerçekleşen Kongre saldırısı zamanında yaşandı. 45'inci ABD Başkanı Donald Trump, ABD başkanlık seçimi sonuçlarının açıklanmasının ardından seçimi Joe Biden'a kaybetmiş, oyların çalındığını iddia etmişti.

6 Ocak 2021 günü Kongre önünde toplanmaya başlayan destekçilerine seslenen eski Başkan, seçimleri geri alacaklarını iddia ederek "Kongre'ye yürüyeceğiz" dedi. Konuşmanın ardından Trump destekçileri ABD Kongre binasını bastı. Saatler boyunca kongreyi işgal etti. Çıkan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti.

Trump'tan 7 saatten uzun sessizlik! İşte ABD başkanlarının kayıp kayıtları - Resim : 1
6 ocak 2021 günü  Trump destekçileri ABD kongre binasını bastı. Kaynak: Reuters

8 SAATE YAKIN KİMSEYİ ARAMADI

Geçtiğimiz günlerde "Kongre Baskını" ile ilgili görülen davada, Başkan Trump'un 6 Ocak günü yaklaşık 7 saatten uzun süre Beyaz Saray telefonundan kimseyi aramadığı ortaya çıktı. Ancak görgü tanıklarına göre, Trump bu süre zarfında sürekli olarak telefonla konuşuyordu. Aramaları kasıtlı olarak başkanlık telefonundan yapmadığı düşünülüyor. Kendi şahsi telefonlarını, hatta yanında çalışanlarından ödünç aldığı telefonları kullandığı iddia ediliyor.

Trump'ın bu konuşmalarda kongre baskınını yönettiği veya başkan yardımcısı Mike Pence'yi direkt ya da dolaylı yollardan seçimi iptal etmesi için ikna etmeye çalıştığı öne sürülüyor. Mahkeme için Trump'ın 7 saat 45 dakika boyunca kimlerle, neyi görüştüğü büyük önem taşıyor. Ancak bu kayıtlar hiçbir zaman ortaya çıkmayabilir. 

BAŞKAN NIXON'I DA TELEFON YAKTI 

Benzer bir durum ise 1972 yılında ABD'de yaşanan Watergate skandalını akla getirdi. 1972 yılında o zaman muhalefette olan Demokrat Parti'nin merkezi olan Watergate binasının Başkan Nixon tarafından dinletildiği ortaya çıkmıştı.  

Trump'tan 7 saatten uzun sessizlik! İşte ABD başkanlarının kayıp kayıtları - Resim : 2
37'inci ABD Başkanı Richard Nixon, Watergate skandalı yüzünden istifa etti Kaynak: Reuters

Açılan soruşturmaların ardından mahkeme, ABD Başkanı Nixon'dan başkanlık ofisi telefon kayıtları istedi. Kayıtlarda Başkan Nixon'un Beyaz Saray Personel Müdürü Bob Haldeman ile konuşmasından 18 dakikanın silindiği ortaya çıktı.

Bunun üzerine Başkan Nixon için azil süreci başlatılırken, Nixon başkanlıktan kendisinin istifa ettiğini açıkladı. Nixon'un özel sekreteri Rose Mary Woods, kayıtları kendisinin bir telefonu cevaplamaya çalışırken yanlışlıkla silmiş olabileceğini iddia etse de bu açıklama inandırıcı bulunmadı. Kayıtlarda silinen kısımlar kurtarılamazken Nixon ile Haldeman'ın ne konuştuğu hala gizemini koruyor. Telefon kayıtları günümüzde iklim korumalı bir kasada saklanıyor. 

BUSH'UN KAYIP E-POSTALARI 

Sadece telefon kayıtları değil, Beyaz Saray'ın silinen e-postaları da ABD gündemini meşgul etmişti. 43'üncü ABD Başkanı George W. Bush'un başkanlığı sonrası açılan bir soruşturma sonrası 2003-2009 arası 22 milyon e-postanın kayıp olduğu ortaya çıktı. Başkanlık sistemindeki bu kayıp e postaların çoğunun Başkan Yardımcı Dick Cheney'nin ofisine ait olduğu belirlendi. ABD tarihinin en güçlü başkan yardımcılarından biri olarak gösterilen Cheney, 2003'teki Irak işgalinin fikir babalarından.

Trump'tan 7 saatten uzun sessizlik! İşte ABD başkanlarının kayıp kayıtları - Resim : 3
ABD Başkanı Bush ve yardımcısı Cheney'in 22 milyon e-postası kayıp. Kaynak: Reuters

 KAYIP DICK CHENEY İLE BUSH YAZIŞMALARI 

Hatırlanacağı üzere 11 Eylül 2001'de ABD'nin New York şehrindeki Dünya Ticaret Merkezi kulelerine ve Washington D.C.'deki savunma bakanlığı (Pentagon) binasına kaçırılan uçaklar ile intihar saldırıları düzenlenmişti. Bu saldırılar sonucu binlerce kişi ölürken ikiz kuleler yıkılmış, Pentagon'da da ağır hasar oluşmuştu.

ABD olayın hemen ardından önce 2001'de Afganistan'ı, ardından 2003'de Irak'ta kimyasal silahlar olduğunu bahane ederek, bu ülkeyi işgal etmişti. Kaybolan e-postalarda Başkan Bush ile Dick Cheney'nin Irak işgali ile ilgili yazışmaları olabileceği var sayılıyor. Beyaz Saray, bu maillerden 5 milyon adedinin sistem yedeklemesi sırasında kaybolmuş olabileceğini açıklamış ancak kayıp e-posta sayısı çok daha fazla çıkmıştı. Başkan Bush döneminde 220 milyon e-postanın kaydedildiği ifade ediliyor.

 Kaynak: Washington Post, The Atlantic, Newsweek

Kaynak: Web Özel

Richard Nixon Donald Trump Mike Pence ABD