Dikkatler Biden’ın yeni harcama paketinde! Detaylar belli oldu

ABD Joe Biden
Dikkatler Biden’ın yeni harcama paketinde! Detaylar belli oldu

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama planının yeni çerçevesinin detayları belli oldu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre; söz konusu plan milyonlarca kişiye istihdam sağlanmasını, iş gücüne katılımı artırmayı, uzun vadeli büyümeyi teşvik etmeyi, fiyat baskılarını azaltmayı ve ABD'nin temiz enerji hedeflerini gerçekleştirmesini sağlamayı amaçlıyor.

*Sosyal harcama planı, yasalaşması halinde çocuklu aileler ile düşük gelirli Amerikalıların yaşamlarını ve yenilenebilir enerji ekonomisini derinden etkileyecek çeşitli programları içeriyor.

*6 yıl boyunca sağlanacak finansmanla 3-4 yaş çocukların ücretsiz okul öncesi eğitim hizmetine erişiminin sağlanması öngörülüyor.

*Ailelerin çocuk bakım masraflarının gelirlerinin yüzde 7'sinden fazla olmayacak şekilde sınırlayan çocuk bakımı programının hayata geçirilmesi planlanırken, ülke çapında yaklaşık 35 milyon haneyi etkileyen mevcut genişletilmiş Çocuk Vergi Kredisinin bir yıl süreyle uzatılması öngörülüyor.

*Sosyal harcama planında, temiz enerji ekonomisine yönelik toplam 555 milyar dolarlık kaynak ayrılması planlanıyor. Bu kapsamda, elektrikli araçlar da dahil olmak üzere kamu hizmetleri ve konutlarda temiz enerji için 10 yıl süreli genişletilmiş vergi yardımlarının sağlanması amaçlanıyor.

*Plan ile mevcut Uygun Fiyatlı Bakım Yasası desteklerinin de 2025'e kadar uzatılması öngörülüyor.

VERGİ GELİRLERİYLE FİNANSE EDİLECEK

Bu kapsamda büyük şirketleri ve milyonerleri hedef alan yeni vergiler de tanımlandı.

Buna göre yüzde 15'lik kurumsal asgari vergiden 325 milyar dolar sağlanması öngörülüyor. Taslakta hisse geri alım vergisi de yer aldı. Beyaz Saray, ABD'de şirketlerin kendi hisselerini almasından çok bu kaynakların yeniden yatırıma yönelmesini amaçlıyor. Buradan da 125 milyar dolar bekleniyor.

Taslakta yüzde 15'lik asgari küresel vergi de yer aldı. Yeni kurallar minimum vergi oranı uygulamayan ülkelerdeki yabancı kurumlara yönelik cezaların uygulanmasını da içeriyor. Uluslararası vergi kurallarının da 350 milyar dolarlık bir hacim sergilemesi öngörüldü.

MİLYONERLERE EK VERGİDEN 230 MİLYAR DOLAR

Beyaz Saray geliri 10 milyonun üzerinde olanlar için yüzde 5, 25 milyon doların üzerinde olanlar için ilave yüzde 3'lük vergi öngördü. Beyaz Saray'ın taslağına göre Amerikalıların yüzde 0,02'si bu düzenlemeden etkilenecek.

Kaynak: AA

ABD Joe Biden vergi ekonomi dünya