ABD ara seçimlerinden ne anlamalıyız? Trump dönecek mi?

ABD
ABD ara seçimlerinden ne anlamalıyız? Trump dönecek mi?
ABD Başkanı Donald Trump'ın 2024 için adaylığını koymasına kesin gözüyle bakılıyor. Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri modern zamanların en ilgi ile takip edilen ara seçimlerini yaptı. Cumhuriyetçilerin Kongre'de üstünlüğü ele alması bekleniyor. Senato'da kafa kafaya bir yarış var. Beklenen 'kırmızı dalga' ülkeyi sarmadı. Ancak Biden yönetimini daha zor zamanlar beklediği kesin.

Bütün dünyanın gözü Amerika Birleşik Devletleri’nde Temsilciler Meclisi’nin tamamının Senato’nun da üçte birinin değişeceği ara seçimlerde. Ara seçimler tarihi aslında görevde olan başkanlar için pek parlak değil. Örneğin Biden’dan önce ülkenin liderliğini yürüten Trump’ın partisi Cumhuriyetçi Parti önceki ara seçimlerde 42 sandalye kaybetmişti. Obama ikinci dönemindeki ara seçimlerde 13 sandalye, ilk döneminde ise ekonomik krizin etkisiyle 64 sandalye kaybetmişti.

Oy sayımı hala devam ediyor. Türkiye saati ile sabah saat 07:23’te 35 Senato koltuğundan 15’ini Cumhuriyetçilerin, 7’sini Demokratların kazandığı kesinleşti. Bu saat itibarıyla Senato'nun 47’si Demokratik Parti’den, 46’sı ise Cumhuriyetçi Parti’den oluşuyor. Seçim öncesinde Cumhuriyetçi Parti’ye yakın kesimlerin beklediği ‘kırmızı dalga’ şu an için gerçekleşmedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2024 için yarışmasına neredeyse kesin gözüyle bakıldığından bu seçimin sonucu önemli. Trump takipçilerine 15 Kasım’ı beklemeleri mesajını vermişti. Temsilciler Meclisi’nde ise Cumhuriyetçilerin kesin bir üstünlüğü olması bekleniyor. Washington Post gazetesinin ilk sonuç değerlendirmesine göre Cumhuriyetçiler, Senato ve Temsilciler Meclisi’ni kontrol edebilir ancak beklendiği gibi ezici bir üstünlük olmayacak.

ABD ara seçimlerinden ne anlamalıyız? Trump dönecek mi? - Resim : 1

TRUMP'TAN SIKI SEÇİM KAMPANYASI

Trump, kendisi ile fotoğraf vermekten çekinmeyen Cumhuriyetçi adayların seçim kampanyaları için sıkı çalıştı. Pensilvanya’da Senato koltuğu için çalışan Mehmet Öz’ün kampanyasına sıkı bir destek vererek oyların yukarı çıkmasını sağladı ancak öz buna rağmen yarışı kaybetti. Georgia’da Senato adayı Herschel Walker’a destek oldu. Oy oranlarının düşük olmasının beklendiği Arizona’da seçime bir heyecan getirdi. Trump’ın kampanyalarına destek olduğu ancak buna rağmen kaybeden adaylar da yok değil. Yarışın sıkı geçtiği Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan gibi eyaletlerde oy sayımlarının günler sürebileceği ifade ediliyor. Bazı oylar posta yolu ile merkezlere ulaşıyor.

🗨BİR YORUM

Haberglobal.com.tr'ye konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. İlter Turan, iki yıl sonra Trump'ın kazanıp kazanamayacağını değerlendirmek için henüz erken olduğunu ifade ediyor ve eski başkanın yargı süreçlerini anımsatıyor. Turan, "Ayrıca, Trump'a karşı Cumhuriyetçi Parti içinde de güçlenen bir dalga bulunduğunu ve birçok adayın bu kampanya sırasında Trump'tan uzak durmaya çalıştığını unutmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı. Turan, Senato'nun Demokratların elinde kalmasının Türk-Amerikan ilişkilerinde tıkanıklığın aşılabilmesi noktasında önemli olduğunu da sözlerine ekliyor.

Peki Temsilciler Meclisi’nde ezici bir çoğunluğa doğru yürüyen Cumhuriyetçiler burada ne yapabilir? Biden’ın eylemlerinin daha sıkı inceleneceğine ve Trump’ın ikinci dönem başkanlığı açısından zemin hazırlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bazı eyaletlerin valileri de bu seçim ile belli oldu. Massachusetts başsavcısı Maura Healey LGBT topluluğundan olduğunu açıkça beyan eden ilk vali olarak ülke tarihine geçti. Z kuşağı da Temsilciler Meclisi’nde yerini aldı. Florida 10’uncu bölgeden 25 yaşındaki, Maxwell Frost milletvekili seçildi.

DESANTIS YERİNDEN EMİNDİ

Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis üçüncü kez bu makama seçildi. DeSantis’in Trump’la arasında önemli bir mesafe var. Şimdi bütün gözler onun üzerinde. Cumhuriyetçi Parti’de 2024 için Trump ile DeSantis’in başkanlık adaylığı için yarışabileceği yorumları yapılıyor. DeSantis, Florida’da seçimleri kazanacağına garanti gözüyle baktığı için seçim bölgesini sık sık terk edip diğer Cumhuriyetçi adayların kampanyaları için çalışıyordu. Trump, DeSantis’i kendisine bir rakip olarak görmediğini söylüyor.

Florida’dan seçilen eski Cumhuriyetçi Senatör David Jolly, “Trump ile kafa kafaya bir yarışa hazırlanıyor. Bence ekibi önümüzdeki günlerde açıklayacak. Yeterli delegeyi toplarlarsa Trump’ı yenebileceklerini düşünüyorlar” açıklamasında bulundu. Reuters/IPSOS’un 2024 yarışı için yaptığı bir ankete göre, Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 60’ı Trump’ı yeniden başkan olarak görmek istiyor. DeSantis’in güçlü olduğu Florida’da bu oran yüzde 50’ye 50. Trump dün yaptığı açıklamada seçim bölgesi Florida’da DeSantis için oy verdiğini açıkladı.

ABD ara seçimlerinden ne anlamalıyız? Trump dönecek mi? - Resim : 3
Ron DeSantis üçüncü kez Florida Valisi seçildi. Fotoğraf: Reuters

TRUMP'A ZOR SORULAR

Gazeteciler son aylarda Trump’ı adaylık konusunda iyice sıkıştırmaya başladı. Geçen ay Fox News’a verdiği bir mülakatta, aday olup olmadığını yasal olarak söyleyemeyeceğini aktarmıştı. Trump tekrar aday olması durumunda ise medya ile artık uğraşmayacağını ‘onların sahtekar ve zaman kaybı olduğunu’ söylemişti.

Kaynaklar: New York Times, Washington Post, Reuters, Fox News, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel