AB'nin aşı programında hüsran yaşayan Finlandiya kendi başının çaresine bakacak

Avrupa Birliği
AB'nin aşı programında hüsran yaşayan Finlandiya kendi başının çaresine bakacak

Finlandiya, AB'nin ortak aşı programında hüsrana uğradı. Aşıdan umduğunu bulamayan ülkede Cumhurbaşkanı Niinistö, koronavirüsün ülke içinde yayılmasını dizginlemek için kısıtlamalara bir kez daha ihtiyaç söyledi. "Finlandiya kendi başının çaresine bakacak" dedi.

Avrupa Birliği'nin koronavirüse karşı geliştirdiği ortak aşı programının yeterince başarılı olmadığını belirten Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin doğrudan aşı almasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Niinistö AB'de aşıları onaylayan kuruluş olan Avrupa İlaç Ajansı'nı (EMA) eleştirerek, bu kurumun AstraZeneca aşısı konusunda "zaten çok geride" olduğunu, "Johnson & Johnson için de geriden geldiğini" belirtti. 

"AŞILAMADA AB'DEN ÇOK DAHA BAŞARILI ÜLKELER VAR"

Fin lider, Ilta-Sanomat gazetesine verdiği röportajda ise "Hangi aşılar sipariş edildi, hangi bağlayıcı taahhütler verildi? Hiç şüphe yok ki bu işte ellerinden daha iyisinin gelmesi gerekiyordu. Kendi vatandaşlarını aşılamada AB'den çok daha başarılı ülkeler var" diye konuştu. Niinistö, Macaristan, Çekya ve Slovakya gibi AB ülkelerinin kendi tıbbi otoritelerini kullanarak AB'nin onay süreci dışında aşılarını güvence altına aldığını kaydetti. Finlandiya'nın da aynı yolu izleyip izlemeyeceği sorusuna yanıt verirken "tüm olasılıkların açıkça değerlendirilmesi gerektiğini" söyledi.

Niinistö, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ocak ayı başlarında Sputnik V aşısının üretilmesi için Finlandiya'ya gerekli teknolojiyi sağlamayı teklif ettiğini doğrulamakla birlikte EMA, Sputnik V aşısına AB kullanımı için yeşil ışık yakana kadar ülkesinin bu konuda adım atmayacağını belirtti.

Fin lider ayrıca, bulaşıcı yeni koronavirüs varyantlarının ülke içinde yayılmasını dizginlemek için hareket kısıtlamalarının bir kez daha gerekli olabileceğini ifade etti.

Finlandiya Avrupa Birliği koronavirüs