AB Komisyonu'ndan kaçak göçe karşı 10 maddelik plan

göçmen AB İtalya Dünya haberleri
AB Komisyonu'ndan kaçak göçe karşı 10 maddelik plan

İtalya’nın Lampedusa adasını ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kaçakçılara karşı sert bir duruş ile AB'ye yasal giriş yollarının kolaylaştırılmasını kapsayan bir plan sundu.

Geçen hafta yoğun kaçak göçmen akınına maruz kalan İtalya’nın Lampedusa adasını ziyaret eden Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kaçakçılara karşı sert bir duruş ile AB'ye yasal giriş yollarının kolaylaştırılmasını kapsayan bir plan sundu.

Von der Leyen bugün, İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile Akdeniz'deki Lampedusa adasını ziyaret etti.

Meloni ile adadaki göçmen kabul merkezini ziyaret eden Von der Leyen, mevcut durumu yönetmek, sığınmacıları Avrupa Birliği ülkeleri arasında daha etkin bir şekilde dağıtmak ve İtalya’nın lojistik ve idarî kapasitesini büyük ölçüde zorlayan kitle halindeki göç akınının tekrarlanmasını önlemek amacıyla 10 maddelik bir yardım planı ortaya koydu.

Plan, esas olarak, insan kaçakçılarına karşı kararlı ve sert bir mücadele ile sığınma hakkı olanlar için Avrupa Birliği’ne yasal giriş kanallarının kolaylaştırılmasını kapsıyor.

Brüksel, ilk aşamada, Avrupa Birliği'nin İltica Ajansı ve AB'nin sahil güvenlik ve sınır koruma ajansı Frontex'in göçmenlerin kayıt altına alınması, parmak izlerinin alınması, mülakatlar vb. konularda İtalya'ya sağladığı yardımı arttırmayı planlıyor.

Frontex ve diğer kuruluşlar ayrıca, denizlerdeki gözetimi arttırmak ve Akdeniz'deki denetimleri genişletmek için seçenekleri inceleyecekler.

AB Komisyonu, Lampedusa'ya gelen ve genellikle teknelerle Sicilya'ya ya da anakaraya götürülen insanların diğer AB ülkeleri de dahil olmak üzere çeşitli yerlere götürülmesini kolaylaştırmak istiyor.

"AVRUPA SORUNU..."

Ursula von der Leyen, Lampedusa'da düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında, "Düzensiz göç, AB’nin yanıt vermesi gereken bir Avrupa sorunudur" dedi. 

Von der Leyen, kısa bir süre önce İtalya'ya gelen göçmenleri kabul etmeyi durdurma kararı alan kendi ülkesi Almanya'dan söz etmeden, "Diğer üye ülkeleri gönüllü dayanışma mekanizmasını kullanmaya çağırıyoruz" dedi.

Plan ayrıca, başta Gine, Fildişi Sahili, Senegal ve Burkina Faso olmak üzere, sığınma koşullarını karşılamayan vatandaşlarının geri kabulü amacıyla bu güzergâhta başlıca göç veren ülkelerle diyaloğun geliştirilmesini de kapsıyor.

Meloni ve Von der Leyen,  havaalanında İtalyan hükümeti ve Avrupa Birliği tarafından terk edilmiş hisseden öfkeli ada halkı tarafından karşılandı. 

Bir balıkçı Başbakan Meloni'ye, "Ziyaretleri hep sonuçsuz kalan politikacıların adamızı siyasî platform olarak kullanmasından bıktık” diye bağırdı. Meloni de "Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Her zamanki gibi kişisel sorumluluk alıyorum" dedi.

Giorgia Meloni de her yaz on binlerce göçmenin geldiği ve diğer Avrupa ülkelerine doğru yolculuklarına devam ettiği Lampedusa adasında "Avrupa'nın geleceğinin tehlikede olduğunu" söyledi. 

Meloni, yılbaşından bu yana yaklaşık 130 bin göçmeni kabul eden İtalya ile dayanışma içinde olmadıkları için AB ortaklarına kızgınlığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Göç Ajansının verilerine göre, geçen hafta pazartesi ile çarşamba arasında yaklaşık 8 bin 500 kaçak göçmen 199 tekneyle adaya geldi. Gelenlerin sayısının adanın nüfusundan fazla olduğu belirtiliyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim

AB göç İtalya