65 yıl sonra çözülen cinayet... İki aşık ve bir hasta ruhlu adam

65 yıl sonra çözülen cinayet... İki aşık ve bir hasta ruhlu adam

Biraz baş başa kalmak için yola çıkan bir çift 1956 yılının Ocak ayında hunharca katledildi. Adalet 65 yıl sonra olsa da yerini buldu. İşte Amerika'nın DNA teknolojisi kullanılarak ortaya çıkarılan en eski cinayetinin nefes kesen hikayesi...

2012 yılında dedektif John Kadner’ı amiri yeni bir cinayet dosyası vermek için yanına çağırdı. Kadner kendisine verilen dosyanın 50 yıllık olduğunu görünce şaşırdı.

Iowa’da küçük bir kasabada büyüyen Kadner Duane Bogle ve Patricia Kalitzke çiftinin acımasız bir cinayete kurban gittiğini duymuştu. Bu çiftte cinayeti araştırmakta 40 yaşında ona düştü.

Çiftin biraz baş başa kalmak için bölgede aşıkların buluştuğu nokta olan Great Falls bölgesine otomobil ile gittikleri tahmin ediliyor.

Salı günü Cascade Bölgesi Şeriflik Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre dava çözüldü. İleri DNA soy bilimi teknolojisi kullanılarak çifti öldüren kişinin 2007 yılında vefat eden at yetiştiricisi Kenneth Gould olduğu ortaya çıktı. Öldürülen Bogle 18, Kalitzke ise 16 yaşındaydı.

TEKNOLOJİ ÇÖZDÜ

Dedektif Kadner’a göre bu dava genetik soybilimi teknolojisi ile seçilen en eski cinayet dosyayı olabilir. ABD’de kullanılan bu son teknolojiye göre olay mahallinden alınan deliller DNA taramasına geçirilerek suçlunun akrabası olabilecek kişiler ile eşleştiriliyor ve daha sonra oradan suçluya ulaşılıyor. Çünkü 50’li yıllarda DNA teknolojisi olmadığı için olay mahallinden alınan kanıtlar ile suçlular hemen tespit edilemiyordu.

Ulusal Teknoloji Enstitüsü’nden John M. Butler da geçmiş kayıtlara gittiğini ve DNA teknolojisi ile bundan daha eski bir çözülmemiş davaya rastlamadığını söyledi.

65 yıl sonra çözülen cinayet... İki aşık ve bir hasta ruhlu adam - Resim : 1Katil Gould'un 1956 yılında çekilmiş bir fotoğrafı...

BİRİ LİSEDE OKUYORDU BİRİ HAVACIYDI

Cinayet işlendiği sırada 16 yaşındaki Kalitzke lisede okuyordu, Bogle da askeri hava okulu öğrencisiydi. Çift 1955 yılında bir partide tanıştı. En son 2 Ocak 1956 saat 21:00’da Great Falls bölgesinde bir yol üzeri restoranda görüldüler. O akşam eve gelmeyince aileleri polise gitti.

Ertesi sabah tırmanışa giden üç genç 18 yaşındaki Bogle’ın cesedi ile karşılaştı. Yüzü yere dönük bir biçimde başının arkasından vurulmuştu. Elleri kendi kemeri ile arkadan bağlanmıştı. Otomobilinin radyosu ve ışıkları açıktı. Pahalı olan fotoğraf makinasının ise çalınmamış olması dikkat çekti.

Olay mahallinde 16 yaşındaki Kalitzke’ye rastlanmadı. Genç kızın cesedi ertesi gün 4 Ocak 1956 tarihinde vücudunda cinsel saldırı izleri de bulunarak başının arkasında vurulmuş bir şekilde bir otoyol kenarında bulundu.

SERİ TECAVÜZCÜ BULUNUNCA...

Aradan geçen yıllar içinde polis 35 şüpheliyi sorgulasa da gerçek katili bulamadı. 2018 yılında 70’li ve 80’li yıllarda 13 cinayet ve 50 tecavüz olayına karışan Joseph James DeAngelo’nun genetik soybilimi teknolojisi ile yakalanmasının ardından bu yöntem aşıklar cinayeti için de kullanılmaya başlandı.

Modern teknolojinin imkanları ile yeniden incelenen ilk kanıt Kalitzke’nin vücudundan alınan sperm örneği oldu. 60 yıllık bu delil örneği 2001 yılında laboratuvara gönderilse de bir sonuç alınamamıştı.

Daha sonra 2019’da bir özel şirketin de araya girmesiyle sperm örneği üzerinden bir soy ağacı çıkarıldı. Oklar katil Kenneth Gould’u gösterirken bundan emin olmak isteyen polis Gould’un aile bireylerinden DNA örnekleri aldı. Örnekler Gould ile eşleşti.

16 YAŞINDA ÇOCUKLA EVLENMİŞTİ

Cinayeti işlediği sırada 29 yaşında olan Gould, olaydan dört sene önce 16 yaşındaki başka bir kız çocuğu ile evlenmişti ve ondan beş çocuk sahibi olmuştu. Cinayetten sonra yaşadığı yeri terk etti ve ailesini bile bir daha ziyaret etmedi. Bu cinayetten önce sabıka kaydı yoktu ve bayan Kalitzke ile de bir ilişkisi olup olmadığı bilinmiyordu.

Gould’un çocukları babasının bir cinayetten soruşturulduğunu öğrenince şaşırdılar. Kızı, “İnsanların ne tür sırları olduğunu hiç bilemezsiniz” diyor. Bogle’ın kardeşi 2013 yılında hayatını kaybetmiş. Eşine anlattığına göre kardeşinin öldürülmesi onu hayatı boyunca etkilemiş.

Soruşturma dosyasını kapatan Dedektif Kadner ise , “Ailesine bir son verebilmek harika hissettirdi” diyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The New York Times'ta Michael Levenson imzası ile yayımlanan 'İki Montanalı aşık 1956'da vuruldu. Davası henüz çözüldü' isimli makaleden alınmıştır.

esrarengiz cinayetler seri katiller