64 binden fazla uçuş aksayacak, zorunlu denetim kararı

Ajans Bizim
Havacılık ABD boeing
64 binden fazla uçuş aksayacak, zorunlu denetim kararı

ABD havacılık düzenleyici kurumu Federal Havacılık İdaresinin (FAA) talebi üzerine kokpit koltuğu incelemeleri için yüzlerce Boeing 787 Dreamliner'ın yere indirilmesi, bir ayda planlanan 64 binden fazla uçuşu aksatabilecek.

Mabrian tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu incelemeden özellikle “All Nippon Airways, Qatar Airways, American Airlines, United Airlines ve Air Europa gibi büyük havayolu şirketlerinin (…) bu zorunlu denetime tabi olması bekleniyor” dendi. Raporda, 64 bin Dreamliner uçuşunun 18 milyondan fazla koltuk kapasitesine karşılık geldiğine dikkat çekiliyor.

Mabrian'ın ortağı ve pazarlama ve iletişim direktörü Carlos Cendra, “Bu zorunlu denetim tüm uçakların bir kerede yere indirilmesini içermeyecek, aslında filo uçmaya devam edebilir ve havayollarının bunu tamamlamak ve herhangi bir arızayı onarmak için 30 günü var, ancak zaten sıkı olan yaz ve yaz sonrası programında büyük bir zorluk oluşturacak” dedi.

Başta United Airlines olmak üzere American Airlines, Air Canada, LATAM Airlines ve Air Europa gibi Amerika ve Avrupa arasında Dreamliner uçağı işleten havayolları da önümüzdeki 30 gün içinde koltuk uygunluğunu yeniden düzenlemek zorunda kalacak.

FAA, geçen hafta, 11 Mart'ta Avustralya'nın Sidney kentinden Yeni Zelanda'nın Auckland kentine uçmakta olan Boeing 787 Dreamliner'ın "kaptan koltuğunun kontrolsüz bir şekilde öne doğru hareket etmesinin hızlı bir alçalmayla sonuçlandığı" yönündeki bir raporun ardından bu incelemeleri talep etti. 

Emniyet kemerleri takılı olmayan yolcular, uçağın aniden irtifa kaybetmesinin ardından tavana doğru itilmişti. FAA, olaydan bu yana Boeing tarafından FAA'ya pilot veya yardımcı pilot koltuklarının "kontrolsüz yatay hareketlerinin" dört kez daha rapor edildiğini bildirdi.

FAA, bu vakaların üçünde koltuk ayar kollarının çok "gevşek olduğunu ve kasıtsız ve uzun süreli koltuk hareketinin uçuş kontrollerinin kasıtsız ve ani manipülasyonuna yol açabileceğini, bunun da uçağın hızlı bir şekilde alçalmasına ve yolcuların ve uçuş personelinin ciddi şekilde yaralanmasına neden olabileceğini" belirtti. 

ABD’de kayıtlı toplam 158 Dreamliner, dünya çapındaki 787 Dreamliner gibi bu FAA talimatından etkilenecek.