Taliban kadınların görünmesini istemiyor, sesleri duyulmayacak, yüzleri görünmeyecek!
Afganistan'da Taliban yönetiminin açıkladığı yeni kurallar, iktidarın ele geçirilmesinden bu yana yayınlanan ilk resmi ahlak yasaları olarak dikkat çekiyor.
Afganistan'da Taliban yönetimi, "iyiliği teşvik etmek ve kötülüğü önlemek" gibi gerekçelerle getirildiği belirtilen yeni yasalar kapsamında kadınların seslerini ve yüzlerini kamusal alanda yasakladı.
Taliban, 2021'de iktidarı ele geçirdikten sonra "iyi davranışları yayma ve kötülüğü önleme" bakanlığı kurmuştu.
Bir hükümet sözcüsüne göre bakanlık, Çarşamba günü toplu taşıma ve kamusal kutlamalar gibi günlük yaşamın çeşitli yönlerini kapsayan ve Taliban lideri Hibetullah Ahundzade tarafından onaylanan yeni yasaları yayınladı.
Yönetimin 114 sayfalık, 35 maddelik belgede yer alan bu kurallar, Afganistan’da iktidarı Taliban'ın ele geçirmesinden bu yana yayınlanan ilk resmi ahlak yasaları olarak dikkat çekiyor.
Bakanlık sözcüsü Mevlevi Abdul Gaffar Faruk, yaptığı açıklamada, "İnşallah bu İslami yasanın iyiliğin yayılmasında ve kötülüğün ortadan kaldırılmasında büyük fayda sağlayacağını temin edebiliriz" dedi.
Düzenleme, bakanlığa kişisel davranışları düzenleme yetkisi veriyor ve yasaları ihlal ettiği iddia edilen Afganlara uyarı veya tutuklama gibi cezalar verme yetkisi tanıyor.
Kadınlarla ilgili 13. madde, bir kadının kamusal alanda her zaman bedenini örtmesinin zorunlu olduğunu ve başkalarını tahrik etmemek için yüzünü örtmesinin gerekli olduğunu belirtiyor. Giysilerin ince, dar veya kısa olmaması gerektiği ifade ediliyor.
BM’den kınama
Ülkedeki BM misyonunun başında bulunan Roza Otunbayeva, yasaların kadın ve kız çocuklarının haklarına yönelik “zaten tahammül edilemez olan kısıtlamaları” genişlettiğini, ev dışında “kadın sesinin duyulmasının bile” ahlaki bir ihlal olarak görüldüğünü söyledi.
Otunbayeva, “Onlarca yıl süren savaşın ardından ve korkunç bir insani krizin ortasında, Afgan halkı namaza geç kaldığında, aile üyesi olmayan karşı cinsten birine baktığında veya sevdiği birinin fotoğrafını bulundurduğunda tehdit edilmekten veya hapse atılmaktan çok daha iyisini hak ediyor” dedi.
Misyon, yeni onaylanan yasayı ve bunun Afganlar üzerindeki etkilerinin yanı sıra BM ve diğer insani yardımlar üzerindeki potansiyel etkisini de incelediğini bildirdi.
Otunbayeva, Taliban'ın kız çocuklarının altıncı sınıftan sonraki eğitimini durdurmasından üç yıl sonra, 18 Eylül'de Afganistan'daki durumla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'ne rapor sunacak.
Taliban yönetimini tanınması
Taliban'ın üst düzey lideri Hibatullah Akhundzada geçen yıl yaptığı açıklamada Afgan kadınlarına, onları kamusal alanlardan, eğitimden ve çoğu işten men eden kararnamelere rağmen “rahat ve müreffeh” bir yaşam sağlandığını söyledi.
BM daha önce Taliban'ın Afganistan'ın meşru yöneticileri olarak resmen tanınmasının kadınlar ve kız çocukları üzerindeki kısıtlamalar devam ettiği sürece neredeyse imkansız olduğunu söylemişti.
Hiçbir ülke Taliban'ı tanımasa da bölgedeki pek çok ülkenin Taliban ile bağları var.
Geçtiğimiz Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Taliban'ın ülkedeki büyükelçisinin güven mektubunu kabul etti.
Bir BAE yetkilisi bu kararın hükümetin Afganlara yardım için köprüler kurulmasına katkıda bulunma kararlılığını teyit ettiğini savunarak, “Bu, kalkınma ve yeniden inşa projeleri yoluyla insani yardım sağlanmasını ve bölgesel gerilimin azaltılması ve istikrara yönelik çabaların desteklenmesini de içeriyor” dedi.