5 binden fazla yerde görülen kaplan, eşini arıyor

Hindistan
5 binden fazla yerde görülen kaplan, eşini arıyor

Geçtiğimiz yıl Hindistan'ın Maharashtra eyaletindeki bir vahşi yaşam sığınağından ayrılan erkek kaplan, yaklaşık 3 bin kilometre boyunca seyahat etti, kaplanın yiyecek ya da bir eş arıyor olabileceği düşünülüyor

Geçtiğimiz yıl şubat ayında radyo vericili tasma takılan kaplan, haziran sonuna doğru Maharaştra eyaletindeki vahşi yaşam sığınağından ayrılmıştı. 

Walker olarak adlandırılan 3 buçuk yaşındaki erkek kaplanın bir av, bölge veya bir eş aradığı düşünülürken, yaklaşık 3 bin kilometre seyahat etti.

Gündüz saklanıp gece harekete geçen kaplanın, yaban domuzu ve sığırlarla beslendiği ifade edilirken, 205 metrekarelik Maharashtra'daki Dnyanganga tapınağının leoparlar, mavi boğa, yaban domuzu, tavus kuşu ve benekli geyiklere ev sahipliği yaptığı, Walker'ın orada yaşayan tek kaplan olduğu, bu eyaletin aslında toprak ve av sorunu yaşamayacağı bir bölge olduğu ifade edildi.

Vahşi yaşam görevlileri, Walker'a çiftleşmesi için dişi bir kaplan vermeyi düşündüklerini, ancak büyük bir sığınak olmadığı, tapınak alanının çiftlikler ve bozuk ormanlarla çevrili olduğu, kaplanın üremesi halinde üzerinde avlanma baskısı olacağını ve yeni doğan kaplanlar dağılmaya çalışacaklarını belirtti. 

Kaplan Walker ise kendisine uygun bir yer aradığı yolculuğu sırasında 5 binden fazla yerde görülürken, insanlarla sadece bir kez temasta bulunduğu belirtildi. 

Hindistan Vahşi Yaşam Enstitüsü'nde biyolog olan Dr. Bilal Habib yolculuğu değerlendirerek "Bu uzun yürüyüşün gösterdiği şey, gelişmeye ve artan insan nüfusuna rağmen, Maharashtra'nın kırsal alanlarının kaplanların özgürce hareket etmesine hala elverişli olduğudur. Bu anlamda gelişme, buradaki hayvan hareketine hala bir engel haline gelmemiştir." dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Maharashtra Hindistan kaplan