49'a 49, Rusya ve Ukrayna esir değişimi yaptı

Ajans Bizim
Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna Volodimir Zelenski
49'a 49, Rusya ve Ukrayna esir değişimi yaptı
Fotoğraf: Depo Photos

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya tarafından esir tutulan 49 Ukraynalı asker ve sivilin evlerine döndüğünü açıkladı.

Zelenski, resmi konuşmasında, “Bu kişiler arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Ulusal Muhafızlar, Ulusal Polis, Devlet Sınır Hizmeti'nden savaşçıların yanı sıra sivil vatandaşlarımız da yer alıyor” dedi.

Gözaltına alınanlardan biri de Rusya'da casusluk suçlamasıyla tutuklanan Kırım Tatarı gazeteci Lenie Umerova.

25 yaşındaki Umerova ilk olarak Aralık 2022 başlarında hasta babasına bakmak için Tiflis'ten Simferopol'e seyahat ederken Rusya-Gürcistan sınırında gözaltına alındı. Gürcistan sınırındaki “Verkhny Lars” kontrol noktasında gözaltına alındı ve başlangıçta idari tutuklamaya tabi tutuldu. Mayıs 2023'te Rus Ceza Kanunu'nun 276. Maddesi uyarınca resmi olarak casuslukla suçlandı ve daha sonra davası gizli olarak sınıflandırılarak bir ön duruşma gözaltı merkezinde tutuldu.

Serbest bırakılanlar arasında, daha önce Ukrayna Kahramanı unvanına layık görülen askeri doktor Viktor Ivchuk da dahil olmak üzere bazı Azovstal savunucuları da vardı.

49’a 49

Rus yanlısı blog yazarı Boris Rozhin, Kursk bölgesinde esir alınan askerlerin de dahil olduğu “49'a 49” şeklinde bir değişim formatından bahsetti.

Rus askeri personelini bulup ülkelerine geri göndermeyi amaçlayan “Our Exit” adlı Rus kuruluşu da takasın Kursk bölgesinde teslim olan askerleri içerdiğini doğruladı.

24 Ağustos'ta Ukrayna ve Rusya “115'e 115” formatında büyük bir esir takası gerçekleştirdi. Zelenski daha önceki bir Telegram mesajında serbest bırakılan askerlerin Ulusal Muhafızlar, Silahlı Kuvvetler, Deniz Kuvvetleri ve Devlet Sınır Hizmeti'nden olduğunu açıklamıştı.

Ukrayna Koordinasyon Merkezi, iade edilen kişilerin tamamının asker olduğunu ve bazılarının Rusya'nın 2022'deki işgalinin ilk aylarında esir alındığını belirtti. Grupta askeri denizciler, sınır muhafızları ve 50'si Azovstal savunucusu olmak üzere 82 Mariupol savunucusu yer aldı.