44 günde yazılan destan: Karabağ Zaferi'nin ikinci yıl dönümü

Azerbaycan İlham Aliyev

27 Eylül 2020'de Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın saldırılarına yönelik karşı saldırı başlattı. 44 gün süren savaşta 300'den fazla yerleşim yeri işgalden kurtarıldı. Karabağ'ı anavatana katmak için 2.908 şehit can verdi. Bugün o zaferin 2. yıl dönümü...

İkinci Karabağ Savaşı 27 eylül 2020’de sabah saat 6'da Ermenistan'ın Azerbaycan mevzileri ve sivil yerleşim yerlerine 3 koldan saldırmasıyla başladı. Siviller arasında hayatını kaybedenler ve yaralananlar vardı. Azerbaycan bütün cephe boyu karşı taarruza geçti. Tüm bunlar, Azerbaycan’ın topraklarını işgalden kurtaracağı vatan savaşına dönüştü.

Sabah saatlerinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ulusa seslendi ve "Bizim işimiz hak işidir, zafer kazanacağız" dedi.

Bir liderin kararlılığı hızla sahaya yansıdı. savaşın başlamasından sadece saatler sonra ilk köylerin işgalden kurtarıldığı haberi geldi.

Azerbaycan’da savaş hali ilan edildi. Ermenistan genel seferberlik, Azerbaycan ise kısmi seferberlik ilan etti. Savaş başlamıştı. İkinci Karabağ Savaşı ya da Azerbaycanlıların tabiriyle Vatan Muharebesi...

AZERBAYCAN ASKERİ KAHRAMANLIK DESTANI YAZIYORDU

O günlerde savaşın ne kadar süreceğini kimse tahmin edemiyordu. Ancak Azerbaycan askerinin çok hızlı ilerlediği daha ilk günlerden belli olmuştu. Ermeni askerler kaçarken Azerbaycanlı gençler savaşa katılmak için cepheye koşuyordu. Azerbaycan askeri kahramanlık destanı yazıyordu.

İşgalden kurtarılan ilk şehir Cebrayıl oldu. 4 Ekim'de vatan toprağına katıldı. 17 Ekim'de Füzuli şehri, 20 Ekim'de Zengilan şehri, 25 Ekim'de Gubadlı şehri işgalden kurtarıldı.

HERKES NEFESİNİ TUTUP ALİYEV'İ DİNLİYORDU

Zafer haberlerini hep Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açıklıyordu. Aliyev’in ulusa seslenişleri sırasında Azerbaycan’da adeta hayat duruyordu. Herkes nefesini tutup Aliyev'i dinliyordu. Azerbaycan halkı yaklaşık 30 yıl beklediği haberlerin mutluluğunu ve şehit haberlerinin üzüntüsünü aynı anda yaşıyordu.

Kasım ayının ilk günlerinde ise herkes artık Şuşa'nın kurtarılma haberini bekliyordu. Azerbaycanlılar bunun kolay olmayacağını, zaman alacağını anlıyordu. Zira Şuşa'ya “alınmaz kale” deniyordu. Çünkü dağ başında kale duvarları arasında kurulmuş, savunması kolay zaptı zor bir şehirdi Şuşa.

ERMENİSTAN TESLİM OLDU

Ancak Azerbaycan ordusu öz toprağını kurtarmak için tüm zorlukları aştı. Sarp kayalara elleriyle tırmanıp düşmanla göğüs göğüse çarpıştılar. Hafif silahlarla mücadele ettiler. Azerbaycan özel kuvvetleri mükemmel planlanmış bir operasyonla Şuşa’yı kurtardı. Şuşa operasyonu şimdi dünyanın askeri okullarında öğretiliyor.

Aliyev, Şuşa'nın işgalden kurtarılması haberini 2 yıl önce bugün, 8 Kasım'da açıkladı. Şuşa’nın kurtarılmasıyla İkinci Karabağ savaşının da kaderi belirlendi. Ermenistan teslim oldu.

10 Kasım'da Rusya arabuluculuğunda 3'lü anlaşma imzalandı. Bu Ermenistan'ın mağlubiyetinin belgesiydi.
O belgeye göre Ermenistan 3 şehirden Ağdam, Kelbecer ve Laçın'dan da çıkmayı taahhüt etti.

Azerbaycan bu topraklarını tek kurşun bile atmadan diplomasi zaferiyle kurtardı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Kasım'ın Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm tarihi olması nedeniyle, Ermenistan'ı teslim olmaya iten Şuşa'nın işgalden kurtarıldığı 8 Kasım'ı zafer günü ilan etti.

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan karabağ zaferi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev