4 milyon aileye ödeme yapılacak... Rusya'dan çok çocuklu ailelere yeni ödenek

Ajans Bizim
Rusya
4 milyon aileye ödeme yapılacak... Rusya'dan çok çocuklu ailelere yeni ödenek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki veya daha fazla çocuk sahibi aileler için yeni yıllık bir aile ödeneği getiren yasayı imzaladı.

Yeni düzenleme, gelirleri belirli bir seviyenin altında olan ve çalışan Rusya vatandaşlarını hedefliyor. 

Yeni federal yasa, 13 Temmuz'da resmi olarak yayımlandı ve 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasaya göre, ek devlet desteği yalnızca iki veya daha fazla çocuğu olan ve kişi başı geliri, asgari geçim standardının 1,5 katını aşmayan ailelere verilecek. Bu ödemeden, 18 yaşına kadar çocukları olan aileler (çocukları üniversite öğrencisi ise 23 yaşına kadar) yararlanabilecek.

2025 yılından itibaren asgari geçim standardı 17 bin 733 rubleye yükseltilecek. Bu, bir ailenin gelirinin aylık kişi başı 26 bin 599 rubleyi aşmaması gerektiği anlamına geliyor. İki çocuk yetiştiren ve aylık 53 bin ruble gelir elde eden ebeveynler, bu destekten yararlanamayacak.

Ödeneğin miktarı, kişisel gelir vergisi (NDFL) üzerinden hesaplanacak. Aileler, bir önceki yıl ödedikleri gelir vergisinin yüzde 7'sini geri alabilecek. Bu şekilde, düşük gelirli aileler, yıllık gelir vergisi ödemelerinin bir kısmını geri alarak "on üçüncü maaş" niteliğinde bir destek almış olacaklar.

Beklentiler, bu yeni ödenekten yaklaşık 10 milyon çocuğun büyüdüğü 4 milyon Rus ailesinin yararlanabileceği yönünde. Federal bütçeden bu amaçla yaklaşık 101,1 milyar ruble ayrılacak. Yeni düzenleme, çocuklu ailelere ek sosyal destek sağlamayı amaçlıyor ve bu yönde önemli bir adım olarak görülüyor. (TürkRus)