130 milyon dolar harcanacak, acilen harekete geçilmesi gerekiyor

Ajans Bizim
Avustralya Küresel ısınma İklim değişikliği
130 milyon dolar harcanacak, acilen harekete geçilmesi gerekiyor
Reuters

Avustralya hükümeti, dünyanın en büyük mercan resifi olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Büyük Set Resifini korumak amacıyla yeni bir girişim başlattığını duyurdu. 

Yeni önlem, kıyıdaki tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan haşere öldürücü kalıntılılarından ciddî şekilde etkilenen su kalitesinin iyileştirilmesi için 130 milyon dolar kaynak ayrılmasını öngörüyor.

Avustralya Çevre Bakanı Tanya Plibersek, UNESCO'nun Avustralya'nın Büyük Set Resifini korumak üzere acilen harekete geçmesi yönündeki çağrılarına yanıt olarak iddialı bir plan açıkladı. 

Ana hedef, bu ekosistemin biyolojik çeşitliliğini, özellikle de resifin hayatta kalması için gerekli olan algleri, mangrovları (gelgit sonucu oluşan haliçlerde, tuzlu bataklıklarda ve çamurlu kıyılarda oluşan sık ormanlar) ve diğer unsurları doğrudan tehdit eden kirliliği azaltmak!

Hükümet, bunu başarmak için daha çevre dostu tarım uygulamalarını benimsemelerini teşvik etmek amacıyla kıyı çiftçilerine ve hayvan yetiştiricilerine 130 milyon dolar tahsis etmeyi planlıyor.

Beyazlaşmanın ana nedeni küresel ısınma

Bu girişime rağmen, küresel ısınma Büyük Set Resifi için ana tehdit olmaya devam ediyor. Küresel ısınma, okyanus sıcaklıklarında artışa neden olarak büyük mercan beyazlaması dalgalarına yol açıyor. Büyük Set Resifi, geçen yaz, sadece sekiz yıl içinde beşinci beyazlama dalgasına maruz kaldı.

Nature bilim dergisinde kısa süre önce yayınlanan bir çalışma, yüzey suyu sıcaklıklarının son 400 yılda hiç bu kadar yüksek olmadığına işaret ediyor. Ancak çevre politikaları nedeniyle sık sık eleştirilen Avustralya, yeni kömür madenlerinin açılmasına izin vermeye devam ediyor ve 2050 yılından sonra da doğal gaz çıkarmaya devam etmeyi planlıyor.

Büyük Set Resifi, Queensland eyaletinin (Avustralya'nın kuzey doğusu) kıyısı boyunca 2.300 km boyunca uzanıyor ve dünyanın en büyük canlı yapısı olarak kabul ediliyor. Resif, 600'den fazla mercan türü ve 1.625 balık türü ile son derece zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor.