Yapay Zeka yasası üzerinde uzlaşmaya varıldı

Avrupa Birliği Yapay Zeka
Yapay Zeka yasası üzerinde uzlaşmaya varıldı
Fotoğraf: DepoPhotos

Avrupa Birliği politika yapıcıları, yapay zekâyı (YZ) düzenlemek için dönüm noktası niteliğindeki mevzuat üzerinde uzlaşmaya vardı. 

"YZ Yasası"nı destekleme anlaşması, kanun yapıcılar ve politika yapıcılar arasında dün yaklaşık 38 saat süren müzakerelerin ardından geldi.

AB başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, "Yapay Zekâ Yasası küresel bir ilktir. Güvenebileceğiniz yapay zekanın geliştirilmesi için benzersiz bir yasal çerçeve. İnsanların ve işletmelerin güvenliği ve temel hakları için. Bu taahhüdü siyasi kılavuz ilkelerimizle aldık ve yerine getirdik" dedi. 

İlk kez 2021 yılında AB'nin yürütme organı tarafından önerilen "Yapay Zekâ Yasası "nı geçirme çabaları, hızla gelişen yapay zekâ alanını kamu bilincine iten OpenAI'nin ChatGPT'sinin geçen yıl yayınlanmasından bu yana hızlandı.

Yasa, bir yandan yapay zekânın potansiyel faydalarından yararlanmak isteyen hükümetler için küresel bir ölçüt olarak görülürken, diğer yandan da dezenformasyon ve işten çıkarmadan telif hakkı ihlaline kadar uzanan risklere karşı koruma sağlıyor.

Çevrimiçi verileri hurdaya çıkaran dil modellerinin düzenlenmesi ve yapay zekanın polis ve istihbarat servisleri tarafından kullanılması konusundaki bölünmeler nedeniyle ertelenen mevzuat, şimdi onay için üye devletlere ve AB parlamentosuna gidecek.

Yasa uyarınca, AB'de iş yapan teknoloji şirketlerinin YZ sistemlerini eğitmek ve özellikle sürücüsüz araçlar ve sağlık hizmetleri gibi yüksek riskli uygulamalarda kullanılan ürünlerin testlerini yapmak için kullanılan verileri ifşa etmeleri gerekecek.

Mevzuat, yüz tanıma veritabanları oluşturmak için internetten veya güvenlik görüntülerinden gelişigüzel görüntü alınmasını yasaklıyor, ancak terörizm ve ciddi suçları araştırmak için kolluk kuvvetleri tarafından "gerçek zamanlı" yüz tanıma kullanımı için istisnalar içeriyor.

Yasayı ihlal eden teknoloji firmaları, ihlale ve firmanın büyüklüğüne bağlı olarak küresel gelirin yüzde 7'sine varan para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

 

Kaynak: Ajans Bizim