Yapay Zeka Hastalıkları Teşhis Edecek!

Yapay Zeka Hastalıkları Teşhis Edecek!

Öngörü adı verilen yapay zeka aracı gelecekteki hastalıklarımızı tahmin edecek.

Yeni bir araştırmaya göre, hastaların dijital ikizlerini yaratan bir yapay zeka aracı gelecekteki sağlığımızı tahmin edebiliyor.

Öngörü adı verilen araç, ChatGPT tarafından kullanılan aynı büyük dil modelleri (LLM'ler) ailesi olan üretken, önceden eğitilmiş transformatörleri kullanır .

Birleşik Krallık'taki araştırmacılar modelleri ilk olarak tıbbi kayıtlar üzerinde eğitti. Daha sonra, hastaların sanal kopyalarını oluşturmak için araçlarına yeni sağlık verileri sağladılar .

Son olarak dijital ikizler, hastalık gelişiminden ilaç ihtiyaçlarına kadar çeşitli sonuçları tahmin ediyor.

Bilim insanları özellikle teşhisin hızlandırılması ihtimalinden heyecan duyuyor.

ABD verilerine uygulandığında dijital ikizler, hastanın bir sonraki durumunu %88 doğrulukla doğru bir şekilde tanımladı.

Ancak İngiliz verileri üzerinde daha az etkiliydi. İki Ulusal Sağlık Vakfı (NHS) kuruluşundan alınan bilgileri kullanan araç, sonraki koşulları %68 ve %76 oranında doğru bir şekilde tahmin etti.

Yine de dijital ikizlere dair büyük umutlar var.

Dijital ikizler doktora gidiyor
Araştırma ekibi, dijital ikizlerinin teşhis, tedavi ve klinik araştırmalara rehberlik edebileceğine inanıyor.

Çalışmanın ortak yazarı, King's College Hastanesi'nde veri bilimi ve yapay zeka direktörü James Teo, tahminlerin hastalıkları anlamak için "olası çoklu evrenleri" temsil ettiğine inanıyor.

X'te şunları söyledi: "Üretken yapay zekamız, tüm hastalık gruplarında herhangi bir bozukluk, test, ilaç tedavisi, tedavi veya komplikasyonla ilgili sağlık kayıtlarındaki metinlerden geleceğe yönelik tahminler üretiyor."

"Bu sabırlı dijital ikiz, içgörüler ve "ya olursa" senaryoları sağlayabilir."

Teknoloji vahşi doğada serbest bırakılmadan önce, daha fazla ince ayar ve test yapılması önemlidir. Ancak araştırmacılar bu cephelerde ilerleme kaydediyor.